ZAGREB

Objavljena knjiga "Generacija interneta"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjigu urednica Diane Stolac i Anastazije Vlastelić "Generacija interneta", koja se bavi problemom komunikacije, objavili su Hrvatska sveučilišna naklada i i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Knjiga je, kako navode nakladnici, tematski i sadržajno prvijenac u jezikoslovnim krugovima jer hrvatskoj znanstvenoj zajednici daje uvid u odabrane teme koje sveobuhvatno pokrivaju vrlo atraktivno i još uvijek nedovoljno istraženo sociolingvističko područje iz različitih očišta. 

Nakladnici ocjenjuju kako su svi prilozi u knjizi iznimno dragocjeni jer podastiru rezultate hrvatskih i inozemnih kontinuiranih istraživanja istih tematskih područja. 

Knjiga "Generacija interneta" pridonijet će uspostavi novih i jačanju postojećih veza s inozemnim sociolingvistima te konkretnijem pozicioniranju hrvatske sociolingvistike u širem slavističkom kon­tekstu, ističu nakladnici i dodaju kako se znanstvena posebnost, i relevantnost knjige ogleda u činjenici da svaki rad daje zaokruženu cjelinu dosadašnjih istraživanja i proučavanja.

 Naglašavaju i kako svaki rad kao dio mikrocjeline i knjige u cijelosti potiče i na nova propitivanja obrađenih tema.               

Tema knjige "Generacija interneta", smatraju, vrlo je aktualna. Budući da je virtualni svijet sve važniji ne samo na području zabave nego i u obrazovanju, povećava se i važnost jezika takve komunikacije, ističu nakladnici i dodaju kako se u radovima među ostalim istražuje odnos slavenskih jezika i en­gleskog jezika kao jezika prestiža u internetskoj komunikaciji.

U radovima se iznose, naglašavaju, rezultati istraživanja dosad nedovoljno opisanih obilježja razgovornoga jezika prisutnih u internetskoj komu­nikaciji i pokazuje se smjer kretanja jezika novih medija te odnos nekadašnjih i sadašnjih komunikacijskih obrazaca. 

Zbog toga će knjiga, smatraju, popuniti prazninu o odnosu standardnoga i nestandardnoga jezika u suvremenom društvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of