ZAGREB

Objavljena knjiga "Cjieli grad priča" američke autorice Fannie Flagg

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

"Cijeli grad priča", zadnja knjiga američke spisateljice Fannie Flagg, autorice koja se proslavila romanom "Pohane zelene rajčice“ prema kojem je napravila i za Oscara nominirani scenarij za istoimeni filmski hit, objavljena je u hrvatskom prijevodu.

"U ovom nježnom i dirljivom romanu autorica progovara o tome što zapravo znači biti živ. Sa svojim prepoznatljivim humorom, razigranom maštom i dubokim razumijevanjem ljudskih slabosti i ljudskih srdaca, u ovoj nezaboravnoj priči o ovome životu – i onom zagrobnom − podsjeća nas da je zajednica najveća vrijednost, da je život dar i da ljubav nikada ne umire",  ističe izdavač, zagrebačka Mozaik knjiga.

Radnja romana smještena je u Elmwood Springs u Missouriju, gradić kao svaki drugi, u kojem je mudri Lordor Nordstrom stvorio divno mjesto za život za sebe i svoju suprugu, ali i posljednje počivalište, poprište neobičnih događanja koje je sve samo ne  mirno.

Flagg je za "Cijeli grad priča" osvojila renomiranu nagradu Southern Book Prize, pridodavši je nizu dosadašnjih nagrada i priznanja koja je dobila za svoj televizijski i književni rad.

Još je u djetinjstvu pokazivala interes za pisanjem i glumom, te se kao tinejdžerica prijavljuje na izbor za miss Alabame što joj otvara vrata za angažman na lokalnoj televiziji.

Ubrzo odlazi u New York, gdje glumi i nastupa kao komičarka, ne zanemarujući pisanje. Na temelju nagrađene kratke priče 1981. objavljuje "Coming Attractions", roman s autobiografskim elementima kojim dolazi na top listu New York Timesa, a koji je 1992. reizdan pod nazivom "Daisy Fay i čudotvorac".

Osim te knjige dosad su joj na hrvatski prevedene druge velike uspješnice, "Sreća ispod duge“, "Dobrodošla na svijet, djevojčice“, "Posljednji susret cura s benzinske“ i "Još te sanjam“.

Najviše uspjeha postigla je romanom "Pohane zelene rajčice“ iz 1987. godine, po kojem je snimljen film i za koji je ona adaptirala scenarij, ali se i pojavila u glumačkoj ulozi.

Roman "Cijeli grad priča" s engleskog jezika preveo je Ozren Doležal.

Magazin People ocijenio je da su u toj "duhovitoj sagi koja obuhvaća više naraštaja" autoričina "intuitivna mudrost, dobronamjeran humor i poimanje života u njegovoj povijesnoj protežnosti, ugodan predah u užurbanim vremenima.“

Pozitivne kritike dali su mu i The Washington Post te The Newport Plain Talk, napisavši da je u ovoj knjizi Flagg nadmašila samu sebe u vještini pripovijedanja.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum