ZAGREB

Objavljen prvi hrvatski prijevod "Godina" Annie Ernaux

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Naklada OceanMore objavila je proslavljenu knjigu "Godine" francuske autorice Annie Ernaux, priču o više od šezdeset godina Francuske koja se od kraja rata razvija u suvremeno društvo kasnoga kapitalizma.

Annie Ernaux (1940.) smatra se suvremenim klasikom i jednim od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene, a njezino se djelo proučava na katedrama za književnost diljem svijeta. Za svoj je opus, koji čini preko dvadeset naslova objavljivanih na brojnim svjetskim jezicima, primila niz istaknutih nagrada. Izdavačka kuća Gallimard većinu njezinih knjiga sabrala je u kolekciji "Quarto", čime je Ernaux postala prva žena koja je za života ušla u tu prestižnu biblioteku. 

Slavljeno kao remek-djelo autobiografske proze, prevedeno na brojne svjetske jezike, "Godine" donosi priču o više od šezdeset godina Francuske koja se od kraja rata razvija u suvremeno društvo kasnoga kapitalizma, ističu iz OceanMora.

Protkan vlastitim sjećanjima, fotografijama, povijesnim događajima, jezikom pojedina razdoblja, popularnom kulturom, radijskim i televizijskim emisijama, modama, proizvodima, željama i htijenjima generacija, roman je živo svjedočanstvo o preobrazbama jednog društva, kulture, ali i cijeloga svijeta.

Ernaux nas vraća u rat u Alžiru, susrećemo Sartrea i de Beauvoir, Edith Piaf, Agnès Varda, vraćamo se u svibanj 1968., u doba manifesta za pravo na pobačaj, nuklearne prijetnje, pratimo napredak tehnologije, eksploziju konzumerizma, rast nezaposlenosti.

Neizreciv protok vremena Annie Ernaux bilježi i slaže poput palimpsesta kako bi u pojedinačnu sjećanju izrazila "proživljenu dimenziju povijesti" i pisanjem "oblikovala svoju buduću odsutnost" rekonstruirajući ono naše, zajedničko vrijeme koje "iz davnina sipi do danas". Tako autorica uspijeva ispisati život u sasvim novoj formi autobiografije koja je istovremeno subjektivna i neosobna, privatna i kolektivna.

Knjigu je s francuskoga prevela Vlatka Valentić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini