ZAGREB

Novi film majstora crnih komedija Ulricha Seidla "Rimini" u kinima od 6. listopada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U distribuciju Kino mreže 6. listopada stiže crna komedija "Rimini", novo ostvarenje austrijskog filmaša Ulricha Seidla, čiji je protagonist ocvala bivša pop zvijezda kojemu se karijera svela na nastupe u postsezoni talijanske turističke destinacije.

Ulrich Seidl, kojeg je slavni Werner Herzog uvrstio među omiljenih deset filmskih autora, afirmirao se kao dokumentarist s naslovima kao što su "Životinjska ljubav" (1995) i "Modeli" (1998). I u svojim igranim filmovima, među kojima je i trilogija antologijskog statusa "Raj", usmjerava se na patologije suvremenog društva.

Radnja njegova novog filma "Rimini", smještena u talijanski obalni gradu, ljeti popularno turističko odredište, a zimi opustjelu i monotono mjesto, prati nekoć slavnu austrijsku pop zvijezdu Richieja Brava, koji danas karijeru bazira na šlagerskim nastupima pred umirovljenicima.

Ocvali šarmer prihode dopunjuje pružanjem seksualnih usluga sredovječnim obožavateljicama, no kada se iznenada pojavi njegova odrasla kći, koju nije vidio od djetinjstva i koja od oca zahtijeva sve neplaćene alimentacije, njegov se svijet potpuno preokrene. 

Premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, "Rimini" daje gotovo groteskan, ali ipak suosjećajan i nemoralizatorski portret bivše zvijezde koju je utjelovio karizmatičan austrijski glumac Michael Thomas, poznat i po ulogama u Seidlovim filmovima "Uvoz, izvoz" (2007.) i "Raj: Nada" (2013.).

Njegovu glumačku izvedbu "lounge pjevača toliko užasnog da bi mogao biti briljantan" (Peter Bradshaw, The Guardian) kritika uspoređuje s ulogama Nicka Apolla Fortea u "Brodvejskom Dannyju Roseu" Woodyja Allena i Gerarda Dépardieua u "Kad sam bio pjevač" Xaviera Giannolija.

Uoči distribucije film će u ponedjeljak, 3. listopada otvoriti retrospektivni program posvećen Seidlu u zagrebačkom kinu Tuškanac, u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma, Hrvatskog filmskog saveza, kina Tuškanac i Zagreb Film Festivala, službenog distributera filma. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of