ZAGREB

"Nebesa" i "Kazneni udarac" na filmskom festivalu u Locarnu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Nebesa" Srđana Dragojevića imat će svoju svjetsku premijeru 5. kolovoza u Međunarodnom natjecanju Locarno Film Festivala, a kratkometražni "Kazneni udarac" Roka Bičeka šest dana kasnije u sklopu novog natjecateljskog programa "Autorski kratki".

Dugometražni igrani film "Nebesa", manjinska koprodukcija Studija dim i koproducentice Darije Kulenović Gudan, mračna je komedija ispričana kroz tri priče jedne obitelji koja se proteže kroz tri desetljeća (1993, 2001, 2026). 

Film istražuje utjecaj čudesa na suvremeno društvo, a brojni likovi se ponovno pojavljuju, isprepliću te utječu jedni na druge u sve bizarnijim okolnostima, napominje se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.

Glavni je lik Stojan koji, dok mijenja žarulje, doživi neobičnu nesreću nakon koje dobije svjetleću aureolu iznad glave. Vrlo brzo postaje nova atrakcija u gradu, što se ne sviđa njegovoj supruzi Nadi. Novopečeni svetac počinje voljeti svoj novi način života, no ubrzo se okreće zastrašujućim zločinima.

Prema riječima redatelja, to je njegov najpristupačniji film do sada. "Vjerujem da ovaj film nosi snažan potencijal za kino publiku u cijelom svijetu jer još uvijek vjerujem u kino. U komunikativno, smiješno, uvjerljivo kino za prosječne zaposlene žene i muškarce", rekao je Dragojević.

Na 74. izdanju filmskog festivala u Locarnu s ukupno 17 naslova konkurirat će za glavnu festivalsku nagradu Zlatni leopard. 

Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a, a glavne uloge igra troje hrvatskih glumaca (Goran Navojec, Ksenija Marinković i Bojan Navojec). 

Radnja "Kaznenog udarca" vrti se oko Matije i Franje koji provode popodne na seoskom nogometnom igralištu, no u igri ih prekinu stariji dječaci koji se počnu iživljavati nad jednim od njih.

Priča se temelji na događaju opisanom u romanu "Črna mati zemla" Kristiana Novaka, a uz režiju, Rok Biček s piscem potpisuje i scenarij. Snimljen je na međimurskom dijalektu. 

Uloge u filmu imaju Gabrijel Dolenec, David Ivanović, Karlo Žganec, David Šafarić, Simon Herperger, Jakov Feher i Radovan Kočila.

Film nastaje u produkciji Antitalenta i Cvinger filma te koprodukciji Zwinger filma (Austrija), među ostalim, uz potporu HAVC-a. 

"Autorski kratki" novi je natjecateljski program Locarno Film Festivala namijenjen kratkometražnim i srednjometražnim filmovima već etabliranih autora čiji će radovi na festivalu imati svjetske ili festivalske premijere. Ove godine prikazuje ukupno 10 filmova. 

U nenatjecateljskom programu "Švicarska panorama"  prikazuje se i švicarsko-hrvatska koprodukcija "Mare" redateljice Andree Štake. 

Ovogodišnji Locarno Film Festival održat će se od 4. do 14. kolovoza, a jedna od članica žirija natjecateljskog programa "Filmaši sadašnjosti" je Vanja Kaluđerčić iz Pule, direktorica Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom