Filmovi u inat koroni

MOTOVUN FILM FESTIVAL Putujuće izdanje otvoreno projekcijom filma "Tereza37"

| Autor: D. ŠIŠOVIĆ
Motovunska zdravica rakijom iz epruvete Samir (Cerić Kovačević)

Motovunska filmska karavana je na put Hrvatskom krenula iz Motovuna u četvrtak, uz projekciju filma "Tereza37" Danila Šerbedžije, socijalne drame o usamljenoj ženi i njenoj tjeskobi izazvanoj nemogućnošću da ima djecu, te o njenoj rastrganosti između romantičnih nadanja i razočaravajuće stvarnosti * Ovogodišnju zajedničku fotografiju publike na otvorenju festivala obilježit će maskice na licima

 

Ovogodišnje izdanje Motovun Film Festivala počelo se pripremati kao i svako drugo dosad. Onda je izbila pandemija koronavirusa, pa se objavilo da se festival mora odgoditi. Onda se u našim krajevima epidemiološka situacija drastično popravila pa se objavilo da će se Motovunski festival ipak održati, ali u skraćenom trodnevnom formatu. Onda se situacija opet pogoršala pa je i ta trodnevna varijanta otkazana, ali se naposljetku počela događati sasvim nova verzija Motovun Film Festivala u putujućem obliku: u dvadesetak mjesta u Hrvatskoj, počevši od Motovuna a zatim i drugih istarskih mjesta, održat će se projekcije samo po jednog filma, u kontroliranim epidemiološkim uvjetima, bez fešti, koncerata i drugih masovnih okupljanja.

Motovunska filmska karavana je tako krenula iz Motovuna u četvrtak, uz projekciju filma "Tereza37" Danila Šerbedžije, socijalne drame o usamljenoj ženi i njenoj tjeskobi izazvanoj nemogućnošću da ima djecu, te o njenoj rastrganosti između romantičnih nadanja i razočaravajuće stvarnosti.

Gledalište motovunskog Kina Trg za ovu je prigodu bilo smanjenog kapaciteta, stolice su bile razrjeđene, a publika je prije ulaska u gledalište morala proći kroz epidemiološke tretmane. Bio je to i zgodan povod Igoru Mirkoviću, direktoru Motovunskog filmskog festivala, da izrežira još jedno upečatljivo festivalsko otvorenje, podsjetivši prije toga riječju i slikom s velikog ekrana kako se na motovunskim otvorenjima prijašnjih godina nazdravljalo s građevinskim kacigama ili rođendanskim kapicama na glavi, kako su se palile prskalice, dizale u zrak bijele rukavice ili banane, skidale cipele ili nad glavu podizale stolice. Ovogodišnju zajedničku fotografiju publike na otvorenju festivala obilježit će maskice na licima, a nakon projekcije filma "Tereza37" još je jedan zajednički snimak bio u znaku zdravice u čast filmske ekipe - rakijom vilijamovkom u epruvetama.

"Na ovom je trgu dosad bilo raznih prizora, ali nikad ovakvih kao danas, i nadam se da će taj zlokobni modni detalj sljedećeg ljeta biti daleka i zaboravljena prošlost", rekao je Igor Mirković misleći na maskice, ali i na nadu da će dogodine Motovunski filmski festival opet doživjeti svoje normalno izdanje s pet dinamičnih dana na "brdu filmova".

Treba naglasiti da je motovunsko prikazivanje filma "Tereza37" bila njegova svjetska pretpremijera pred publikom odnosno prvo njegovo javno prikazivanje. Motovunska publika koja je imala čast prva vidjeti ovaj film, nakon projekcije je toplo pozdravila autorsku ekipu, a pri njenom predstavljanju najprije je istaknuto da su redatelj Danilo Šerbedžija i producentica Irena Marković svojedobno bili dio festivalske ekipe.

"Drago nam je da smo film prvi put prikazali upravo ovdje. Sretna sam da je festival ipak organiziran i nadam se da ćemo se sljedeće godine ovdje naći u normalnim okolnostima", rekla je u Motovunu Lana Barić, scenaristica i glavna glumica u filmu "Tereza37", a inače i članica žirija ovogodišnjeg festivala.

Istodobno s motovunskim otvorenjem, i u Splitu su započele trodnevne projekcije filmova iz programa putujućeg Motovunskog festivala. Narednih dana Motovunski festival će putovati Istrom s projekcijama u desetak mjesta, od 1. do 7. kolovoza u projekcijama će uživati dubrovačka publika, a tijekom ovog mjeseca filmovi će se prikazivati još i u Šibeniku, Rijeci, Kostreni i Karlovcu.

Od 31. srpnja do 3. kolovoza festivalski filmovi će se prikazivati i u Zagrebu na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a od 26. kolovoza do 6. rujna će u zagrebačkom klubu Lauba biti prikazan sav ovogodišnji program i dodijeljene festivalske nagrade.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini