OTKRIVENA POPRSJA

MLADI ŽMINJCI MARTIN I KARLO ZOHIL ISKLESALI SPOMENIKE BALOTI I GERVAISU: U čast velikana čakavske pisane riječi

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Željko Plavčić, Karlo i Martin Zohil uz novo poprsje Drage Gervaisa pred Čakavskom kućom u Žminju (M. RIMANIĆ)

Nažalost brončana su poprsja 2014. ukradena, a budući da nikada nisu pronađena isklesana su nova * Ovaj je zahtjevan umjetnički posao povjeren mladim Žminjcima braći Martinu i Karlu Zohilu * Martin je student pete godine Umjetničke akademije u Splitu, a njegov brat Karlo polaznik je Osnovne škole Vladimira Gortana u Žminju

U sklopu proslave Dana općine Žminj, koji se slavi u povodu blagdana sv. Mihovila, pred Čakavskom kućom u središtu Žminja "kadi ča najslaje zvoni" otkrivena su poprsja pjesnika Mate Balote i Drage Gervaisa, velikana čakavske pisane riječi.

Na postamentima, na koje su postavljena nova poprsja Balote i Gervaisa, nalazila su se također njihova poprsja, ali izlivena u bronci koja je 1974. bio postavi Čakavski sabor, podsjetio je u ovoj prigodi žminjski načelnik Željko Plavčić.

Nažalost brončana su poprsja 2014. ukradena, a budući da nikada nisu pronađena isklesana su nova.

Završio školu za kamenoklesara na Braču

Ovaj je zahtjevan umjetnički posao povjeren mladim Žminjcima braći Martinu i Karlu Zohilu. Martin je student pete godine Umjetničke akademije u Splitu, a njegov brat Karlo polaznik je Osnovne škole Vladimira Gortana u Žminju.

Prije nego je upisao studij za konzervatora - restauratora, Martin je završio školu za kamenoklesara u Pučišćima na Braču u kojoj je stekao zanatsku vještinu obrade kamena, a umjetničku "kondiciju" održava, kad stigne, pomažući ocu Darku u njegovoj kamenoklesarskoj radionici.

Budući da je odrastao uz kamen u koji se na Braču definitivno zaljubio Martin je odlučio upisati studij na Umjetničkoj akademiji, na kojem je pred diplomom. Nakon toga, kaže, namjerava se baviti konzervacijom i restauracijom spomenika od kamena kao slobodnim zanimanjem. Na pitanje namjerava li se možda baviti izradom autorske umjetničke skulpture, budući da je poprsja pred Čakavskom kućom odlično isklesao, odgovara kako o tomu za sada ne razmišlja, dodajući kako je posao za koji se školuje itekako kreativan i njemu želi dati najbolje od sebe i onoga što je do sada naučio i što će još naučiti.

Poprsja Mate Balote i Drage Gervaisa braća Zohil izradila su prema fotografijama i to uobičajenom kiparskom metodom.

Gervais mi je ipak nekako draži

- Najprije je napravljen model u glini zatim odljev u gipsu, dakle najprije pozitiv pa negativ i nakon toga se prišlo klesanju. Posao su započeli u studenom prišle godine, a završili su ga prije nekoliko dana, kako bi za Miholju spomenici bili otkriveni, pojašnjava Martin i naglašava kako je u cijelom tom poslu imao veliku pomoć kolege Josipa Sovulja iz Omiša i naravno brata Karla, koji će kao i Martin nakon završetka osnovne škole u Žminju, kaže, bratovim stopama na Brač. Na pitanje koga je od ova dva velika čakavska pjesnika bilo teže isklesati, Martin odgovara:

- Nema tu neke velike razlike, ali Gervais mi je ipak nekako draži.

Otkivanju spomenika prisustvovali su mnogi Žminjci radosni što su domaći dečki autori ovih uspjelih likovnih rješenja. A radost nije krio ni načelnik Plavčić zadovoljan, pa i sretan što su se dva naša velika čakavska pjesnika, zahvaljujući Martinu, Karlu i Josipu vratila pred Čakavsku kuću simbol Žminja i čakavske kulture, kojoj je za ovu prigodu osvježeno pročelje.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini