ZAGREB

MK: Objavljeni poziv za financiranje prijevoda djela hrvatskih autora i natječaj za Nagradu Iso Velikanović

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministarstvo kulture objavilo je Javni poziv za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike u 2020. godini i natječaj za dodjelu Nagrade Iso Velikanović koja se dodjeljuje za najbolja ostvarenja u području književnog prevodilaštva.

Javni poziv za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike objavljuje se radi poticanja prevođenja vrijednih izvornih hrvatskih književnih djela na strane jezike, odnosno neknjiževnih djela važnih za promicanje hrvatske kulture, promidžbu hrvatskih autora i njihovih djela u inozemstvu, jačanje i profesionalizaciju posredničke djelatnosti i književnosti.

Prijave na Javni poziv primaju se do 1. prosinca 2020. godine, a mogu se prijaviti fizičke i pravne osobe registrirane za izdavačku djelatnost, zastupanje i/ili prodaju autorskih prava koji su do sada zaključili najmanje pet ugovora za prodaju izdavačkih prava hrvatskih autora.

Ogledni prijevod koji se prijavljuje mora biti prvi prijevod izvornoga djela napisanog na hrvatskom jeziku.

Jedan prijavitelj može tražiti potporu za najmanje deset, a najviše dvadeset oglednih prijevoda i to najviše tri prijevoda istoga autora. Ogledni prijevod mora imati najmanje 15, a najviše 30 autorskih kartica proznoga teksta, odnosno najmanje pet, a najviše deset pjesama.

Ovim Javnim pozivom financirat će se isključivo troškovi autorskoga djela prevoditelja te troškovi tiska promidžbene knjižice.

Prijave se podnose pisanim putem na adresu Ministarstva kulture (Runjaninova 2, Zagreb) i elektroničkim putem na adresu translation-grants@min-kulture.hr

Nagrada najboljim književnim prevoditeljima

Nagrada Iso Velikanović, koju ministarstvo kulture dodjeljuje za najbolja ostvarenja u području prevodilaštva, dodjeljuje se kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Godišnja nagrada dodjeljuje se prevoditeljima koji su državljani Republike Hrvatske za djela koja su u njihovu prijevodu bila objavljena u 2019. godini, a nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim prevoditeljima koji su svojim prevoditeljskim radom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Rok za dostavu dokumentacije na natječaj je 14. veljače na adresu NagradaIsoVelikanovic@min-kulture.hr te osobno ili poštom na adresu Ministarstva kulture, Zagreb, Runjaninova 2, s naznakom: Prijedlog za "Nagradu Iso Velikanović".

Opširnije informacije o tekstu Javnog poziva i natječaju za dodjelu Nagrade Iso Velikanović nalaze se na mrežnim stranicama Ministarstva.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini