KOLEKCIONARSKO IZDANJE

MISAL KNEZA NOVAKA: Skupocjeno izdanje s vlasničkim listom, jedinstven je kulturološki projekt

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Misal kneza Novaka, kolekcionarsko izdanje (snimio: Grgur ŽUČKO)

Misal kneza Novaka, kolekcionarsko izdanje (snimio: Grgur ŽUČKO)


Knjižna zbirka Ministarstva kulture i medija bogatija je za još jedno vrijedno izdanje, faksimil jedne od najljepših i najvrjednijih hrvatskih rukopisnih, glagoljskih knjiga "Misal kneza Novaka" iz 1368. godine. Predsjednica Katedre Čakavskog sabora Roč Mirjana Pavletić i predstavnik Mozaika knjiga Vedran Skoblar predstavili su ovaj jedinstveni kulturološki projekt i uručili numerirani primjerak knjige ravnateljici Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Neveni Tudor Perković.

Radi se iznimno vrijednom, limitiranom izdanju s reprodukcijama iluminiranih i pozlaćenih minijatura i ručno uvezanim koricama, a koje je tiskano prvi puta nakon više od 650 godina te dostupno javnosti upravo u ovoj godini koja se obilježava kao Godina čitanja. Pripremu izdanja, među ostalima, podržalo je i Ministarstvo kulture i medija.

- Ministarstvo kulture i medija među prvima je prepoznalo važnost ovoga jedinstvenog kulturološkog projekta te je s 70.000 kuna financijski podržalo našu inicijativu. Naime, Ministarstvo je još 2018. godine potpisalo ugovor s Katedrom Čakavskog sabora Roč o sufinanciranju faksimilnog izdanja Novakova misala i dodatne knjige sa stručnim i znanstvenim prilozima, ali zbog zahtjevnosti projekta, komunikacije na relaciji Roč – Zagreb – Beč – Kranj, a kasnije i zbog pandemije koronavirusa, znatno je otežan rad na ovom iznimno vrijednom izdanju, koje je u konačnici ugledalo svjetlo dana pred Božić prošle godine. Unatoč visokoj cijeni od 19.992 kune, Misal se iznimno dobro prodaje. Dosad je prodano više od dvije trećine primjeraka, a i dalje stižu upiti zainteresiranih potencijalnih kupaca, i fizičkih i pravnih osoba, iz zemlje i inozemstva. Naravno, određeni broj primjeraka rezerviran je za one institucije koje su svojom financijskom potporom podržale realizaciju ovoga projekta, izjavila je predsjednica ročke Katedre Mirjana Pavletić.

Luksuzno kolekcionarsko izdanje "Misala kneza Novaka" objavljeno je u suradnji Katedre Čakavskog sabora Roč, Staroslavenskoga instituta i Mozaik knjige u limitiranoj nakladi od samo 150 primjeraka. Svaki primjerak kaligrafski je numeriran i uz njega ide i vlasnički list. Sadrži faksimil izvornog "Misala kneza Novaka" iz 1368. godine, reprodukcije čak 480 inicijala i šest minijatura, od kojih je najveći dio pozlaćen, ručno uvezane korice od najfinije teleće kože i papir koji zadovoljava najviše standarde kvalitete, popratnu knjigu s najvažnijim činjenicama i drugim zanimljivostima za koju su tekstove napisali renomirani hrvatski akademici, znanstvenici i stručnjaci. Zaštitni ovitak izrađen je po mjeri knjige, a tu su i pamučne rukavice za listanje.

Osim u Ministarstvu kulture i medija, po jedan primjerak naći će se u Ministarstvu znanosti i Gradu Buzetu, koji su financijski poduprli ovaj projekt. Jedan primjerak darovat će se i Župi Roč, a dva će primjerka otići u svijet: jedan u Beč, u Austrijsku nacionalnu biblioteku gdje je pohranjen originalni Novakov misal, a drugi u Vatikan, Papi Franji za čuvenu Vatikansku knjižnicu koja također čuva vrijedne hrvatskoglagoljske manuskripte i inkunabule.

Knez Novak bio je krbavski knez koji je odlučio mač privremeno zamijeniti perom kako bi za spas svoje duše ispisao opsežan glagoljski misal te ga darovao zavjetnoj crkvi u kojoj će biti pokopan. Novakov Misal dospio je u Istru 1405. godine, kada su ga za potrebe svojih crkva sv. Jelene u Gornjoj i sv. Petra u Donjoj Nugli nedaleko od Roča, mještani otkupili od Novakova sina Petra s Krbave. Mijenjao je vlasnike i korisnike, a od 1820. godine u vlasništvu je bečke Dvorske knjižnice, danas Austrijske nacionalne biblioteke.

Inicijativa da se objavi potpuno faksimilno izdanje potekla je u Katedri Čakavskog sabora Roč još prije tri godine. Prilikom obilježavanja 650. godišnjice Misala kneza Novaka, ročka Katedra uspostavila je kontakte s Austrijskom nacionalnom bibliotekom te je otkupila prava objavljivanja. Misal kneza Novaka, najstariji datirani hrvatsko glagoljski misal, koji predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća glagoljaša, ovog puta kao luksuzni faksimil, time se konačno vratio u domovinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater