NOVI PROJEKT PULSKOG CKPIS-A

Mikrosocijalizam u Hrvatskoj od 1970 do 1990.

(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Pozornost će se usmjeriti na ulogu građana-samoupravljača u mjesnim zajednicama, zaštitu društvenoga vlasništva, javnu sigurnost, lokalne medije i njihovu sliku o zajednici, ulogu žene i ženskoga aktivizma, položaj organizacija udruženog rada, kulturno stvaralaštvo u SIZ-ovima, kaže dr. Igor Duda

"Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam)" naziv je novog četverogodišnjeg istraživačkog projekta pulskog sveučilišnog Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) koji će sutra u 10 sati u dvorani Slavka Zlatića na pulskom Filozofskom fakultetu predstaviti voditelj projekta, pulski povjesničar izv. prof. dr. sc Igor Duda te suradnici Chiara Bonfiglioli, Anita Buhin, Tina Filipović, Magdalena Najbar-Agičić, Christian Axboe Nielsen i Saša Vejzagić.

Rad na projektu upravo je počeo, a do studenog 2022. financirat će ga Hrvatska zaklada za znanost. Rezultati će biti objavljeni kao znanstvena monografija, zbornik radova i još 20-ak izvornih znanstvenih radova.

Sedamdesete i osamdesete godine vrijeme su u potpunosti oblikovanoga jugoslavenskog socijalističkog sustava u kojem je samoupravljanje primijenjeno na svim razinama s namjerom odumiranja države i prepuštanja njezinih ovlasti samoupravnim zajednicama i organizacijama. Općina je bila zamišljena kao zajednica u kojoj se na mikrorazini aktiviraju sve poluge društveno-političkog ustroja.

- Osnovni znanstveni cilj projekta je istraživanjem društvenih odnosa i struktura u odabranim općinama dati odgovore na pitanja o funkcioniranju kasnoga socijalizma. Pozornost će biti usmjerena na ulogu građana kao samoupravljača u mjesnim zajednicama, na zaštitu samoupravnih prava i društvenoga vlasništva, javnu i državnu sigurnost, lokalne medije koji stvaraju sliku o zajednici, položaj organizacija udruženog rada između ekonomije i politike, kulturno stvaralaštvo i kulturnu politiku u samoupravnim interesnim zajednicama, ulogu žene i ženskoga aktivizma te na položaj i utjecaj boraca i njihove veteranske organizacije, pojašnjava dr. Igor Duda. Poredbena analiza studija slučaja dat će uvid u splet međuodnosa koji svjedoče o položaju moći, društvenoj umreženosti, stanju zajamčenih prava i sloboda, nadzoru i udovoljavanju različitim interesima. (Z. ANGELESKI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter