ZAGREB

Matija Dedić Jazz.hr Quintet sa zvjezdanom postavom 9. studenog u ZKM-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Istaknuti jazz pijanist i skladatelj Matija Dedić nastupit će 9. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih gdje će, praćen Jazz.hr Quintetom sastavljenim od vrhunskih hrvatskih jazzista, podsjetiti na početak svoje karijere i suradnju sa saksofonistom Sašom Nestorovićem.

Matija Dedić, koji je prošle godine obilježio 25 godina umjetničkog djelovanja, ovogodišnji je dobitnik Nagrade Miroslav Sedak Benčić Hrvatskog društva skladatelja za autorsko djelovanje. Radi se o iznimno plodnoj i uspješnoj karijeri tijekom koje je objavio dvadesetak albuma te je ostvario suradnje s najvažnijim hrvatskim i mnogim uglednim stranim glazbenicima.

Matija je dobitnik više od trideset nagrada Porin, od čega četiri za najbolju skladbu. Osim kao cijenjeni pijanist, tijekom cijelog tog razdoblja aktivan je kao skladatelj, a dao je velik doprinos i promociji uglednih hrvatskih autora čije skladbe izvodi i kojima je posvetio albume: Dori Pejačević, Arsenu Dediću i Gibonniju.

Od samog početka vlastita je djela dokumentirao na albumima, najprije s matičnim sastavima Boilers Quartet, Boilers All Stars i Boilers Big Band, a potom i s vlastitim sastavima ili solo. Samo na albumima koje je snimio kao vođa sastava ili solo dokumentirao je izvedbe osamdesetak vlastitih skladbi, a također sklada za televiziju i kazalište.

Svoja djela, u vlastitim ili aranžmanima Silvija Glojnarića, osim s vlastitim sastavima izvodio je s Jazz orkestrom HRT-a, što je dokumentirano na CD-u "Family", nazvanom prema njegovoj skladbi. Svirao je i s uglednim svjetskim jazz glazbenicima, a mnogi od njih su zajedno s njim izvodili njegove skladbe. Neke od tih izvedbi dokumentirane su na Dedićevim albumima, uglavnom objavljenima za strane diskografske kuće.

Na koncertu u ZKM-u podsjetit će na početak karijere i djelovanje u Boilers Quartetu, te suradnju sa saksofonistom Sašom Nestorovićem kojeg je pozvao kao gosta. Osim Dedića i Nestorovića, Jazz.hr Quintet čine i drugi poznati hrvatski jazz glazbenici – bubnjar Kruno Levačić, kontrabasist Zvonimir Šestak te trubač Davor Križić.

Kako se ističe u najavi riječ je o nastavku nove koncertne sezone festivala Jazz.hr, nakon slavljeničkog 30. festivala Jazz.hr/jesen koji se od 14. do 17. listopada održao u zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Na dan koncerta, u foajeu ZKM-a publika će imati priliku pogledati i retrospektivnu izložbu plakata Jazz.hr-a od proteklih 30 godina.

Svi koji uz poštivanje epidemioloških mjera žele uživo doživjeti ovaj koncert, ulaznice mogu kupiti u sustavu Entrio.hr. Koncert će biti dostupan i putem live-streama za publiku koja ga želi pratiti iz vlastitog doma.

Nova koncertna sezona Jazz.hr-a donosi i gostovanje Hot Jazz Banda iz Budimpešte 3. studenoga u Histrionskom domu.

Hot Jazz Band, koji ove godine slavi 35 godina postojanja, predstavnik je prekrasnog glazbenog svijeta koji nazivamo velika era jazza. Popularna glazba 20-ih, 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća i rani jazz zaživjeli su u njihovoj interpretaciji, a na repertoaru se mogu naći pored svjetskih hitova i neke mađarske skladbe iz istog razdoblja.

Ovaj najuspješniji mađarski jazz sastav pobjednik je na četiri međunarodna i dva natjecanja u domovini, a šest puta su pozvani na najveći svjetski tradicionalni jazz festival koji se održava u Sacramentu. Koncert u Zagrebu pod nazivom "Wonderful World" ostvaruje se u koprodukciji s Mađarskim kulturnim institutom, kojemu se publika može javiti za ulaznice.

Organizator oba koncerta je Jazz.hr Hrvatskog društva skladatelja. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom