UMAŠKI FESTUM

Marko Zubak virtualno predstavlja svoje "Papertoyse"

| Autor: Mladen RADIĆ

Izložba je nadahnuta ranijim radovima, "Papertoysima" te se nadovezuje na radove iz serije 'Blockhead: Disoriented Series'. Glavni lik je Anonimni službenik, koji se nalazi u ulozi anonimnih lobista, biznismena, investitora, umjetničkih kritičara i kolekcionara, političara i birokrata centraliziranog sustava koji su stavljeni u razne animirane papertoys scene, kaže Marko Zubak

 

Virtualna verzija izložbe Marka Zubaka, koja je bila planirana u Umagu u sklopu godišnjeg programa MMC galerije Grada Umaga, a nije održana zbog situacije socijalnog distanciranja, može se razgledati na Facebook stranici umaške Ustanove Festum.

Suvremen pristup

- Izložba je nadahnuta ranijim radovima, "Papertoysima" te se nadovezuje na radove iz serije 'Blockhead: Disoriented Series'. Glavni lik je Anonimni službenik, koji se nalazi u ulozi anonimnih lobista, biznismena, investitora, umjetničkih kritičara i kolekcionara, političara i birokrata centraliziranog sustava koji su stavljeni u razne animirane papertoys scene, kaže Marko Zubak.

Likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout u predgovoru kataloga izložbe "Blockhead: Disoriented Series" ističe da je "Zubak autor bogatog i raznovrsnog opusa, u svom stvaralaštvu poklonik suvremenog pristupa, novih medija i eksperimenata, kao i sinergije različitih umjetničkih disciplina".

Kroz Zubakove radove kako to ističe Višnja Slavica Gabout provlače se priče zajedničkog koncepta. Zubak ukazuje na problematiku otuđenja u suvremenom društvu, narušene međuljudske odnose, manipulacije, loše procjene i krive percepcije. Taj koncept ispričan je kroz scene u kojima su glavni protagonisti Blockheads: unificirani papertoy-likovi.

- Blockheads (kockoglavi) uniformirani su likovi jednog izmišljenog, orvelovskog svijeta, koji žive dirigirano, neslobodno, sputano, nemisleće - i time dezorijentirano. Likovi su oblikovani kao umnožene matrice anonimnih urbanih činovnika, čiji su ponizni, snishodljiv stav, kao i dva predmeta raspoznavanja, aktovka i kravata, majstorski uzeti kao elementi za formu činovnika, ovdje papertoy službenika iz jedne imaginarne svakodnevice, ističe Višnja Slavica Gabout te napominje da Zubakove radove karakterizira s jedne strane specifična poetika i ekspresivnost, duhovitost i mladenačka znatiželja, a s druge angažiranost i želja da se kritički reagira na društveno ekonomske i političke odnose u svojoj okolici. Tako se ovom virtualnom izložbom Zubak osvrće i na trenutno razdoblje vezano uz pandemiju uzrokovanu korona virusom.

U ovoj virtualnoj verziji predstavljeni su i neki drugi papertoys projekti, poput CryptoPapertoysa, nadahnuti kripto valutama, te Perodrillo papertoysima, izrađenim prema vizualnoj konverzaciji sedam svjetskih umjetnika na platformi DADA.art.

Istaknuti umjetnik

Marko Zubak rođen je 1979. u Zagrebu. Studij slikarstva na Likovnoj akademiji u Bologni (Accademia di Belle Arti di Bologna) upisuje 1999. Nakon završene treće godine studija odlazi u Barcelonu, gdje je 2006. diplomirao umjetnost na Facultad de Bellas Artes de Barcelona. Ubraja se među dvadesetak istaknutih umjetnika koji se danas u svijetu bave papertoysima. Radovi su mu uvršteni u brojne časopise (Kontejner/Slovenija; ALITTLEBEAT/Španjolska; Computer Arts Projects/ Velika Britanija), kao i knjige: Papercraft, Design and Art with Paper (izdavačka kuća Gestalten, 2009. Berlin, Njemačka), Papertoy Monsters, 25 hottest papertoy designers from around the world (autor: Brian Castleforte, SAD, 2010.), Artaq bookzine (Angers, Francuska, 2012.), Paper Robots (autor: Nick Knite, izdavač: Ullmann publishing, Potsdam, Njemačka, 2013), Dunia Tanpa Nyawa (autor: Fauzie Helmy, izdavač: Elex Media Komputindo, Indonezija, 2013.). Član je HDLU-a, ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum