ZAGREB

Lumenovo More knjiga ove godine u online izdanju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

More knjiga izdavačke kuće Lumen, koje se tradicionalno ljeti održava na zagrebačkom Zrinjevcu, ove se godine zbog pandemije koronavirusa seli u virtualni svijet, s bogatim programom razgovora s autorima, promocijama novih naslova te mnogim zabavnim sadržajima.

Lumenova jedinstvena manifestacija promocije knjige i čitanja More knjiga, koja se ove godine na zagrebačkom Zrinjevcu trebala održati šesti put, sav je sadržaj premjestila na internet i na društvene mreže, na FB stranicu Mora knjiga, FB stranicu Lumen izdavaštva i Instagram profil Lumen izdavaštva.

Tako će More knjiga ove godine biti dostupno svima, a ne samo Zagrepčanima, ističu iz Lumena.

"Cilj Mora knjiga jest promovirati kulturu čitanja, probuditi strast čitanja, ali i promicati druge vrste umjetnosti", istaknula je kreativna direktorica Mora knjiga Ana Marija Žužul i dodala da ono iz godine u godinu nastoji na drugačiji i inovativan način popularizirati knjigu i potaknuti na čitanje što više ljudi.

Više od 40 naslova besplatno online 

Ove godine svi hrvatski ljubitelji knjiga moći će do 14. kolovoza virtualno uživati u predstavljanju novih naslova, zanimljivim književnim razgovorima, prigodnim popustima, nagradnom natječaju te mnogobrojnim drugim iznenađenjima, i to svakog dana 24 sata na dan, a više od 40 naslova bit će dostupno za besplatno čitanje online.

Bogat program na Lumenovim društvenim mrežama, među ostalim, donosi promocije knjiga koje je urednica Miroslava Vučić vodila s uglednim gostima: publicistima Velimirom Grgićem i Bojanom Mušćetom, urednicom HRT-ove emisije "Knjiga ili život" Koraljkom Kirinčić i književnim prevoditeljem Markom Marasom.

"U dinamičnim književnim razgovorima predstavljeni su novi prijevodi literarnih klasika i hit-naslovi koje potpisuju slavni pisci J. R. R. Tolkien, Margaret Atwood, Stephen King i Douglas Adams", ističu iz Lumena.

"Tu su i posebni intervjui o temi čitanja koje je vodila svestrana Katarina Moškatelo. U razgovoru s Jelenom Veljačom saznajte što popularna glumica, autorica i scenaristica voli čitati na godišnjem odmoru, otkrijte koje su joj knjige obilježile život i što misli o tome govori li 'Sluškinjina priča' Margaret Atwood o položaju žena u današnjem društvu", dodaju.

Popularni vloger i influencer, autor uspješnog YouTube serijala "Kvart priča" Vid Juračić otkriva kako napreduje snimanje novih epizoda, ima li vremena za čitanje i koje književne žanrove najviše voli. 

Jedan od Lumenovih sugovornika je i međunarodno priznati umjetnik s londonskom adresom Mario Miše, već godinama zaslužan za scenografiju Mora knjiga na Zrinjevcu, unikatne skulpture Orašara i adventske scenografije u knjižari "Arkadija". Na svjetskoj je sceni, među ostalim, poznat po dijelu kostimografije koju je radio za film "Igre gladi", dizajnu krila za Victoria's Secret, suradnji s modnom dizajnericom Vivienne Westwood i uglednim institucijama kao što su Royal Opera House u Londonu i Teatro Colon u Bogoti.

Lumenov nagradni natječaj - nagrade knjige i ležaljke

Na Lumenovim društvenim mrežama organiziran je i nagradni natječaj u kojem se sudionici pozivaju da fotografiraju svoju čitateljsku oazu.

Žiri će nagraditi one fotografije koje najbolje prenose duh festivala Mora knjiga. Pobjednici natječaja dobivaju 'vruće' književne novitete i posebnu ležaljku za čitanje, dizajniranu prema idejama poznatih ilustratora knjiga. Poznati hrvatski ilustratori, među kojima su Dragan Kordić i Kaja Kajfež, oslikali su originalne ležaljke s temom knjiga i svijeta čitanja.

Tijekom festivala vrijede popusti na sve Lumenove naslove, objavljuju se posebni recepti književnih koktela najboljih koktel-majstora, poveznice za besplatno čitanje ulomaka... "Sve je to tek mali dio virtualne plovidbe ovogodišnjim Morem knjiga. Napravite koktele nazvane prema knjigama 'Svjedočanstva', 'Hobit', 'Vukovi Calle' i 'Vodič kroz Galaksiju za autostopere', uzmite knjige u ruke i ukrcajte se na čitateljsku palubu virtualnog Mora knjiga", pozivaju iz Lumena.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum