ZAGREB

Londonski Kraljevski filharmonijski orkestar u subotu u Lisinskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvi koncert u novoj sezoni ciklusa 'Lisinski subotom' Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog održat će, u subotu 8. listopada, londonski Kraljevski filharmonijski orkestar uz šefa dirigenta Vasilija Petrenka i jednog od najtraženijih pijanista današnjice Simona Trpčeskoga.

Prestižni londonski orkestar koji je 2021. godine proslavio 75. godišnjicu osnutka, Kraljevski filharmonijski orkestar jedan je od najpoznatijih, najslavnijih i najboljih orkestara svijeta, ističu iz Lisinskog.

Orkestar čiji su cilj i misija vrhunske interpretacije antologijskih djela svjetskog repertoara, London Philharmonic Orchestra nastoji i pomicati granice dosadašnjega klasičnog poimanja uloge slavnih orkestara svijeta, pa Kraljevski filharmoničari snimaju glazbu i za videoigre, filmove i televiziju te surađuju s najvećim pop-zvijezdama današnjice.

Glazbena kritika koncerte Kraljevskoga filharmonijskog orkestra apostrofira kao uzbudljive, čarobne, spektakularne, savršene u detaljima i raskošne u bogatstvu orkestralnih boja.

Umjetnički direktor Orkestra Vasilij Petrenko jedan je od najprofiliranijih dirigenata srednje generacije na svijetu i do sada je ravnao gotovo svim najprestižnijim orkestrima na planetu: među ostalima, Berlinskom filharmonijom, Gewandhaus orkestrom, Clevelandskim orkestrom, Orkestrom Pariške opere. Njegove karizmatične interpretacije jednako se odnose na simfonijski i operni repertoar, a posebice njegove interpretacije glazbe ruskih i skandinavskih klasika slove kao nenadmašne, stoji u najavi.

U Lisinskome će pod njegovim vodstvom Orkestar izvesti Prvu simfoniju u D-duru, op. 25, Klasična Prokofjeva, Koncert za glasovir i orkestar u a-molu, op. 16 Edvarda Griega i Drugu simfoniju u D-duru, op. 43 Jeana Sibeliusa.

Dodatno jamstvo da koncert Kraljevskoga filharmonijskog orkestra već sada treba gledati kao koncert godine jest Simon Trpčeski, jedan od najtraženijih pijanista današnjice, napominju iz Lisinskog. "Moćnim pijanizmom i duboko izražajnim i samosvojnim interpretacijama osvojio je ne samo srca slušatelja koncertnih prostora diljem svijeta nego je i kritičarima ostavio tek jedan izbor: osvrte na njegove koncerte svi pretvaraju u panegirike", poručuju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini