NAJNOVIJEGOSTOVANJA

Likovni projekt kustosa Eugena Borkovskog u Sloveniji: U Ljubljani gostuje izložba "...OSAMLJEN SE KREĆI KAO NOSOROG"

Djelo Vladimira Dunjića

Postav, čiji je nastanak vezan uz Grožnjan - Grad umjetnika, donosi radove Atanasa Boteva, Andreja Brumena Čopa, Jakše Ćalasana, Vladimira Dunjića, Mitje Ficka, Petre Grozaj, Jane Kunovske, Marka Kusmuka, Saše Marjanovića, Hrvoja Marka Peruzovića, Nataše Ribič Štefanec, Stipana Tadića, Milana Tucovića, Katartine Zarić i Roka Zelenka

Kolektivi likovni projekt "...osamljen se kreći kao nosorog" kustosa Eugena Borkovskog iz Grožnjana od jučer se predstavlja u Ljubljani. Galerija Društva likovnih umjetnika Ljubljana u sklopu projekta, koji je i započeo u Grožnjanu - Gradu umjetnika, donosi radove Atanasa Boteva, Andreja Brumena Čopa, Jakše Ćalasana, Vladimira Dunjića, Mitje Ficka, Petre Grozaj, Jane Kunovske, Marka Kusmuka, Saše Marjanovića, Hrvoja Marka Peruzovića, Nataše Ribič Štefanec, Stipana Tadića, Milana Tucovića, Katartine Zarić i Roka Zelenka.

Kreativne poetike

Naime, likovni radovi nastali su na prvom FECIT-u, međunarodnom samitu umjetnika, održanom u Grožnjanu u srpnju i kolovozu prošle godine, a idejni osnivač projekta FECIT je Rok Kvaternik.

- Naslov izložbe radova nastalih tijekom projekta "FECIT Grožnjan", iniciran je jednim od predstavljenih radova, ali može korenspondirati sa svim ostalim kreativnim stavovima i iskazanim poetikama. Također kao da odašilje ideju organizatora ovog likovnog događanja. Naslovna sentenca je zadnji redak svih kitica iz indijske poznate pjesme "Nosorog". Kroz cijelo to budističko poetsko djelo provlači se ova preporuka koja je karakteristična i za ovaj likovni projekt. Jer, iako su djelovali na istoj likovnoj manifestaciji, autori su se u konačnici predstavili zaista raznorodnim radovima. Kao da su se unaprijed pridržavali preporuke: "...osamljen se kreći kao nosorog", istaknuo je, uz ostalo, Borkovsky u katalogu koja prati izložbu.

On ukazuje i na zasluge Roka Kvaternika za realizaciju projekta budući da je "uspio objediniti na istom događanju, u isto vrijeme i na istoj lokaciji, autore iz službeno (skoro) opresivnih državotvornih, i nacionalno šarenih lokacija na rubu centralne Europe. Adrese iz biografija umjetnika svjedoče o tome. Veseli da su se autori iz tzv., nesložnih državica bivše SFRJ odlično družili, ali i individualno djelovali na načine koji su svakom ponaosob bliski. Iako kolonija u premisi nije imala unaprijed zadanu temu, pokušali smo ujediniti rezultate nazivom izložbe."

Zanimljiv izbor

- Niz kojeg predstavljam nudi zanimljiv izbor autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Autori su nasumični izbor kreativnih likovnih snaga iz bliskih država: bivših Republika danas nepostojeće države Jugoslavije. Koncept projekta kao da je želio pobijediti ili preboljeti nelogične podjele ovog značajnog područja. Uz to, možda i djelovati na pomirenju uzavrelih nacionalizama novonastalih teritorijalnih tvorevina koje su podjelom izgubile bilo kakvu moć, važnost i, uz to, i unutrašnju socijalnu stabilnost. Ali, umjetnost kroz cijelu povijest pokušava premostiti granice i idejno pomiriti, a ujedno oživjeti svijest mnogih razlikama određenih strana, kaže Borkovsky i naglašava da veseli da se ova kreativna situacija događala baš u Grožnjanu, koji je već prije pedeset godina proglašen Gradom umjetnika i koji kreativnost u više medija još i danas uspijeva zadržati živom.

- Ovim projektom svjedočimo kako formalna komadanja teritorija, podjele na vjere ili nacionalnosti, a niti razapete žilet žice ne mogu oduzeti kreativno u čovjeku, zaključuje Borkovsky.

Izložba radova nastalih tijekom FECIT-a, do sada je predstavljena u Grožnjanu i Beogradu, a u Ljubljani se može razgledati dao 27. siječnja. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam