ZAGREB

Leksikografski zavod domaćin konferencije EU i sjevernoatlantskih enciklopedija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Leksikografski zavod Miroslav Krleža organizirao je drugu Konferenciju europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija koja je u Zagrebu, od 6. do 8. listopada, okupila urednike i nakladnike iz desetak zemalja.

O ulozi enciklopedija u pružanju pouzdanih i provjerenih informacija o kulturi, umjetnosti, znanosti i društvu te u očuvanju nacionalnoga i kulturnoga identiteta raspravljali su predstavnici općih enciklopedija iz Bugarske, Crne Gore, Danske, Gruzije, Hrvatske, Latvije, Litve, Norveške, Slovačke i Švedske.

Na skupu su govorili glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda i glavni urednik Hrvatske enciklopedije te predsjedatelj konferencije Bruno Kragić, ravnatelj Zavoda Filip Hameršak i  Naja Bentzen, politička analitičarka iz Ureda za vezu Europskoga parlamenta u Washingtonu.

Sudionici konferencije predstavili su svoje nacionalne enciklopedijske projekte te razmijenili iskustva o djelovanju u doba pandemije bolesti covid-19 i oružanih sukoba, kao i o mnogim izazovima koji se postavljaju pred enciklopedijske nakladnike u digitalno doba, posebice kad je riječ o vidljivosti i pronalaženju enciklopedijskih sadržaja u internetskim tražilicama.

Nastojeći definirati moguća područja suradnje koja bi u budućnosti omogućila provedbu međuinstitucionalnih projekata, razmjenu enciklopedijskih sadržaja, ali i zajedničkoga djelovanja u smislu prepoznatljivosti i vrednovanja enciklopedija u europskom kontekstu, dogovoreno je osnivanje Mreže europskih i sjevernoatlantskih
enciklopedija pod vodstvom Brune Kragića.

Virtualno se sudionicima obratio i predstavnik Enciklopedije suvremene Ukrajine.

Događaj je bio prigoda i za promociju hrvatske enciklopedike, ali i pouzdanih informacija o hrvatskoj kulturi, umjetnosti i znanosti, čemu je pridonio i studijski izlet na Krk, trećega dana konferencije. Sudionici su, između ostaloga, posjetili multimedijski centar Bašćanske ploče i upoznali se s jednim od najprepoznatljivijih baštinskih lokaliteta i najdragocjenijih spomenika hrvatske pismenosti.

Konferencija se održala uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Prva Konferencija europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija održana je 2019. u Bruxellesu, u organizaciji Velike norveške enciklopedije, Službe Europskoga
parlamenta za istraživanja i Norveške misije pri Europskoj uniji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater