ZAPOČEO OVOGODIŠNJI CIKLUS DOGAĐANJA

KREATIVNA JESEN U ISTRI: Početkom prosinca bit će predstavljen projekt Mapiranja kulture i kreativnih i kulturnih industrija u Istarskoj županiji

Nizom od osam događanja analizira se okruženje za rad i status umjetnika na tržištu rada, promišlja se i daju smjernice za razvoj kulturnih politika koje potiču rast i razvoj kulture i kreativnih i kulturnih industrija u Istri, ususret novom Planu razvoja kulture Istarske županije 2021.-2027.

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Treningom "Kako komunicirati kulturu u digitalnom okruženju" namijenjenom djelatnicima u kulturi, u javnom, civilnom i privatnom sektoru, učiteljima, predstavnicima umjetničkih organizacija, umjetnicima, pojedincima jučer je započeo ovogodišnji ciklus događanja organiziranih u okviru Kreativne jeseni u Istri. Radi se o programu koji već treću godinu zaredom predstavlja plodove rada nastale u sinergiji organizacija u kulturi iz Istre. Nizom od osam događanja analizira se okruženje za rad i status umjetnika na tržištu rada, promišlja se i daju smjernice za razvoj kulturnih politika koje potiču rast i razvoj kulture i kreativnih i kulturnih industrija u Istri, ususret novom Planu razvoja kulture Istarske županije 2021.-2027.

Komunikacija

Organizator Kreativne jeseni u Istri je Istarska kulturna agencija IKA u suradnji s Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika te udrugama „Čarobnjakov šešir“, „Metamedij“, „Faro 11“, „Atanor“ i Platformom „Mi +“ koje su nositelji događanja. Prvi u nizu događanja, spomenuti trening „Kako komunicirati kulturu u digitalnom okruženju“ se, kroz teorijski i praktičan rad s voditeljicom Nelom Simić, fokusira na strateško planiranje komunikacija, odnose s javnošću, komunikaciju putem društvenih mreža, sadržajni marketing i online oglašavanje te inovativne modele razvoja publike.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Kako je pojašnjeno na ovotjednoj tiskovnoj konferenciji, na kojoj je taj događaj najavila ravnateljica IKE Aleksandra Vinkerlić, razvoj publike zahtjeva i određene digitalne vještine i kompetencije što se nužnim pokazalo u vrijeme nemogućnosti održavanja događanja uživo od proljeća 2020. pa sve do danas.

- Poznavanje rada u digitalnom okruženju za kreatore virtualnih sadržaja nužan je preduvjet kako bi ostali u vezi sa svojom publikom, gradili novu te u tom smislu izgradili zajednicu, kazala je Vinkerlić.

Udruga „Faro 11“ i platforma „Mi +“ predstavile su projekt „Startart“ koji je usmjeren k afirmaciji, promociji i edukaciji mladih umjetnika srednjoškolske dobi, pružanju podrške u razvoju umjetničkog djelovanja, poticanju stvaralaštva mladih te produbljivanju razumijevanja za suvremenu umjetnost i kulturu. Radionica koja će se organizirati u sklopu tog projekta namijenjena je mladim umjetnicima te pruža specifična i praktična znanja koja se ne stječu u formalnom obrazovanju, a povećavaju mogućnost uspješnog prijavljivanja umjetničkih radova i projekata na lokalnim, nacionalnim i međunarodnim festivalima, kulturnim manifestacijama te natječajima za izlaganje. Na teorijskoj i praktičnoj radionici polaznici će savladati pisanje različitih vrsta biografija, kurikuluma i statementa.

Putujuća izložba

Slijedeći događaj odnosi se na putujuću izložbu koja će se održati u Labinu, Balama i Novigradu. Naime, u sklopu projekta StartArt stručni žiri odabrao je 10 finalista, mladih autora srednjoškolske dobi, čije će radove prikazati na putujućoj izložbi, a moći će se vidjeti i na Instagram profilu projekta, gdje će publika moći glasati za svoje favorite.

Udruga „Čarobnjakov šešir“ i HUIU koncem studenog organiziraju tribinu na temu „Položaj kulture u razvoju Grada Pule“ koja ima za cilj ostvariti dijalog djelatnika u kulturi i ostalih zainteresiranih građana s predstavnicima vlasti, nositeljima odluka i kulturnih politika u Gradu Puli. Nova vlast, kako je rečeno, donosi i novu viziju, a kako će kulturne politike utjecati na razvoj kulturnog sektora, posebice nezavisne kulturne scene; na koji će se način financirati kultura, tko će i kako o tome odlučivati, neke su od tema o kojima će se na toj tribini raspravljati s predstavnicima vlasti.

HUiU je uz podršku IKE tijekom 2019. godine među polaznicima srednjih škola proveo anketu o njihovim znanjima i potrebama u kulturi da bi doznali koje su to aktivnosti u kojima bi srednjoškolci željeli sudjelovati, a koje bi ih „pretvorile“ u aktivnu i angažiranu publiku. Cilj istraživanja bio je detektirati potrebe djece i mladih grada Pule vezane za kulturu, umjetnost i zabavu te ispitati njihovo poznavanje kulturne i umjetničke ponude te ponude zabave grada Pule i navike sudjelovanja u njima.

Zabava i mladi

Nakon obrade podataka, rezultati ispitivanja HUiU je objavio u brošuri „Znanja, navike i potrebe mladih vezane za kulturne sadržaje u Puli“, te će oni biti predstavljeni u drugoj polovici ovog mjeseca. Tijekom 2021. ponovno je provedeno isto anketno ispitivanje među pulskim srednjoškolcima kako bi se doznalo što se promijenilo u njihovim znanjima, potrebama i navikama u kulturi tijekom pandemije Covida-19, budući da su im bili ograničeni izlasci, a i škola se odvijala virtualno. Rezultati ispitivanja iz 2021. bit će objavljeni do kraja godine u online obliku. Obje ankete dio su aktivnosti projekta razvoja publike IN DIS PUBLIC koji su do sad financirali Zaklada Kultura Nova, Grad Pula, Istarska županija i Ministarstvo kulture i medija RH.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Panel rasprava o međunarodnim rezidencijalnim programima u organizaciji udruge Metamedij i Platforma MI+ bit će održana u Labinu. Panel-rasprava će uključivati razgovor s umjetnicima i organizatorima međunarodnih rezidencija i programa za razmjenu umjetnika. Tom će prilikom umjetnici podijeliti osobna iskustva s rezidencijalnog boravka u inozemnoj organizaciji u sklopu međunarodnog rezidencijalnog programa Summer Sessions, s naglaskom na proces realizacije umjetničkih projekata, umrežavanja i ostvarivanja novih suradnji u inozemstvu. Programom koordinira Udruga Metamedij, a njegov je cilj pokrenuti raspravu o važnosti međunarodnih razmjena i transfera znanja za profesionalni razvoj umjetnika.

Početkom prosinca u Puli će biti predstavljen projekt Mapiranja kulture i kreativnih i kulturnih industrija u Istarskoj županiji. Naime, IKA i Ekonomski institut u Zagrebu proveli su tijekom 2021. godine istraživanje čiji je osnovni cilj bio prikupiti i prikazati podatke i informacije o obilježjima kulture i kreativnih i kulturnih industrija u Istarskoj županiji kao i njihovoj važnosti za županijsko i nacionalno gospodarstvo. Imajući u vidu činjenicu da je digitalno doba značajno promijenilo svijet, način života, poslovanja, komuniciranja, obrazovanja te da je razvoj digitalnih tehnologija promijenio, ne samo umjetničke i kulturne djelatnosti, već i cijeli kulturni vrijednosni lanac, posebni dio istraživanja posvećen je utjecaju digitalizacije na sektor kreativnih i kulturnih industrija.

Kulturne potrebe

Platforma MI+, Udruga Metamedij i IKA predstaviti će u Labinu, Pazinu, Poreču i Bujama publikacije sociološkog istraživanja o kulturnim potrebama i kapitalu mladih u Istri kojega su tijekom 2020. proveli doc. dr. sc. Krešimir Krolo i doc. dr. sc. Željka Tonković. Istraživanje je imalo za cilj utvrditi obrasce kulturnih potreba i kulturne potrošnje mladih i prigodne populacije odraslih na području Istarske županije. Radi preciznijeg kreiranja projektnih programa i sadržaja u nezavisnoj kulturi, željelo se ispitati kakve bi sadržaje mladi voljeli posjećivati u organizaciji udruga u lokalnoj zajednici.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Zadnje događanje zakazano je za sredinu prosinca i na njemu će Udruga za poticanje kreativnosti Atanor i IKA predstaviti projekt mapiranja nezavisnih, gradskih i ostalih galerijskih prostora u Istarskoj županiji. Cilj projekta je intenzivnije potaknuti proces revalorizacije galerijskih prostora i ukazati na njihovu važnost u dugoročnom procesu razvoja publike. U tom kontekstu će prikupljeni podaci o galerijskim prostorima poslužiti kao osnova za stvaranje mape koja će biti značajna, ne samo za informiranje posjetitelja o kulturnim sadržajima te mogućnostima posjeta pojedinih lokacija, već i kao sredstvo umrežavanja stručnjaka i osnaživanja kapaciteta galerijskih prostora za razvoj publike u Hrvatskoj.

Plan razvoja kulture

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica predstavio je proces izrade nove kulturne strategije, odnosno Plana razvoja kulture Istarske županije-Regione Istriana. Najavio je još dva strateški važna dokumenta, a to su Mandatni program župana Istarske županije-Regione Istriana te Plana razvoja Istarske županije. Navedeni će dokumenti u sebi sadržavati i kulturne politike definirane u skladu s potrebama kulturnog sektora, što je i ranijih godina bilo uobičajeno.

- Proces izrade Plana razvoja kulture započinje susretima kulturnih vijeća koja definiraju Nacrt kulturne strategije, odnosno Plana. Potom se Nacrt predstavlja javnosti na okruglim stolovima u istarskim gradovima, a nakon toga ide na javnu raspravu u koju se uključuju zainteresirani građani i građanke. Procesom izrade Plana razvoja kulture Istarske županije koordinira Davor Mišković, autor Istarske kulturne strategije 1 i 2. Naglasak kod izrade ovog dokumenta, kojim se definiraju glavne smjernice razvoja kulturnog sektora, je na sudjelovanju i uključivanju svih zainteresiranih djelatnika i djelatnica u kulturi, kazao je.

Pročelnik Torbica najavio je novu mjeru, odnosno program financiranja u sklopu javnih potreba u kulturi Istarske županije, a posvećena je umjetničkoj produkciji mladih.

*Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter