ZAGREB

Koprodukcija "Dani suše" u Cannesu dočekana ovacijama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska manjinska koprodukcija "Dani suše" turskog redatelja Emina Alpera, koja je imala svjetsku premijeru u sklopu sekcije Izvjestan pogled festivala u Cannesu, dočekana je ovacijama i dugim pljeskom publike.

"Premijera filma je prošla fenomenalno. Publika nas je ispratila desetominutnom ovacijom, što pokazuje koliko im se film svidio", rekao je producent filma Nadir Öperli (Liman Film), a prenosi HAVC. 

Izrazio je zadovoljstvo što su na premijeri bili i članovi hrvatske ekipe, jer ta suradnja predstavlja prvu tursko-hrvatsku koprodukciju na jednom filmu.

"Hrvatska je ušla posljednja u financijsku strukturu našeg filma, a sa 4Filmom smo odmah 'kliknuli'. Dijelimo iste poglede na audiovizualno stvaralaštvo, što bi film trebao biti i priču koju bi trebao pričati", ustvrdio je.

Film je prikazan u punoj dvorani Claude Debussy, u sklopu drugog najbitnijeg natjecateljskog programa Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, Un Certain Regard.

Film govori o mladom i idealističnom Emri koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u gradiću u Turskoj koji već duže vrijeme pati od nestašice vode. Kako se bliže lokalni izbori, Emre se suočava s kompleksnošću malograđanske politike, gdje svatko živi svoju verziju istine.

Na projekciji je bila ekipa filma predvođena redateljem i glavnim glumcima Selahattinom Paşalijem, Ekinom Koçom, Selin Yeninci, uz hrvatsku koproducenticu filma Anitu Juka, pridruženu producenticu Lauru Sinovčić te drugog operatora kamere i steadycam operatora, Gorana Mećavu.

Anita Juka kaže kako je ta ambiciozna koprodukcija okupila vrhunske filmske djelatnike iz cijele Europe, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Grčke i Turske.

"Emin Alper pravi je vizionar, njegov dosadašnji rad je impresivan, no vjerujem da su 'Dani suše' njegovo najbolje ostvarenje do sada. Surađivati na ovom filmu bilo je jedinstveno iskustvo, ali i čast," poručila je. 

Osim nje, Laure Sinovčić i Gorana Mećave, na filmu su, od hrvatske ekipe, radili Paulina Križić (pridružena producentica), Krešimir Rodić (tonski snimatelj) i Daniel Žuvela (mikroman). 

HAVC podsjeća da će u Cannesu svjetsku premijeru u srijedu, 25. svibnja, imati i manjinska koprodukcija "Vizija leptira" ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija, koji također nastaje u koprodukciji s hrvatskim 4Filmom. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater