ZAGREB

Koncertom slavnog jazz pijanista Vijaya Iyera otvara se Zagreb Jazz Festival

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Koncertom Vijaya Iyera, koji je prošle godine proglašen najboljim jazz pijanistom na svijetu, u dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u petak počinje Zagreb Jazz Festival, koji će do 25. studenog ugostiti, najavljeno je, ponajbolje glazbenike recentne svjetskog jazza.  

U okviru jedanaestog izdanja zagrebačkog festivala u nedjelju, 24. studenog nastupit će još Aaron Diehl Trio te 25. studenog Omer Avital i njegov kvintet Qantar.

Vijay Iyer je američki glazbenik indijskog porijekla, ali i redovni profesor na Harvardu (diplomirao je matematiku i fiziku na Sveučilištu Yale, doktorirao tehnologiju i umjetnost na sveučilištu Kalifornija.

Prošle godine je proglašen najboljim jazz pijanistom na svijetu i umjetnikom godine u Americi, dobitnik je ugledne nagrade MacArthur “Genius” i  proglašen jednim od 50 najutjecajnijih Indijaca na svijetu.

U Zagrebu će nastupiti u duetu s legendarnim trubačem Leom Wadadom Smithom, jednim od najcjenjenijih kreativnih umjetnika našeg doba zbog sviranja i svojih skladbi.

Pijanista Aarona Diehla smatra se jednim od najboljih interpreta “Velike američke pjesmarice” jer je izvodio skladbe Georgea Gershwina s newyorškom i losangeleskom filharmonijom, surađivao s legendarnim glazbenicima od Bennyja Golsona do Philipa Glassa.

New York Times ga opisuje kao "pametnog mladog pijanista istančana ukusa koji drži do tradicije jazza, a njegove izvedbe proglašava melodično preciznima, harmonijski znalačkima i elegantno suzdržanima."

Među mnogim novim talentiranim izraelskim glazbenicima na svjetskoj jazz sceni, izdvaja se kontrabasist i skladatelj Omer Avital, koji od 1992. živi u New Yorku, a nazivaju ga izraelskim Charlesom Mingusom.

Već je svirao u Hrvatskoj s velikanima Joshuom Redmanom i Anat Cohen, a sada će slušatelje "povesti" na glazbeno putovanje kroz sve što ga inspirira – od hardcore jazza, izraelske baštine, sjevernoafričkih ritmova i bliskoistočnih skala.

Zagreb Jazz Festival osnovan je 2005. i dosad je u Zagreb doveo ponajbolje jazz glazbenike, među kojima su bili i Sonny Rollins, Ornette Coleman, Wayne Shorter.

Više od 120 održanih koncerata posjećivali su i ljubitelji  jazza iz Ljubljane, Maribora, Pule, Rijeke, Sarajeva, Skoplja, Beograda, Budimpešte, Osijeka.

U sklopu Zagreb Jazz Festivala bilo je organizirano i pet posebnih  festivala - All Woman Jazz Festival i Jazzarela, na kojima su nastupale isključivo jazz glazbenice, među njima Dee Dee Bridgewater, Cassandra Wilson, Anat Cohen, Esperanza Spalding.

Po riječima organizatora Festivala Dražena Kokanovića, kako je njihova politika pri organiziranju koncerata izvrsnost,  dovodili su isključivo samo najbolje jazz umjetnike i od toga nikada nisu odustali.

"Teško je nabrojati sve te velike umjetnike, o čijim se  se koncertima još i danas priča, neki su McCoy Tyner, Pat Metheny, Brad Mehldau, Branford Marsalis, Dave Holand, Archie Shepp, Pharoah Sanders", podsjetio je.

Festival se održava uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater