SPLIT

Koncert Simfonijskog orkestra HNK Split

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Simfonijski orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split održat će u srijedu na velikoj pozornici koncert pod nazivom "Čar velikog tjedna", pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i uz solističke nastupe sopranistice Antonije Teskere i mezzosopranistice Terezije Kusanović.

Koncertom će ravnati maestro Ivo Lipanović, a kao solistica će nastupiti sopranistica Antonija Teskera i mezzosopranistica Terezija Kusanović. Na programu su birane skladbe pasionske tematike, odnosno odabrana djela Haydna, Schuberta, Čajkovskog, Wagnera i Verdija koja svojom heterogenošću i širinom odražavaju pokornički duh Velikog tjedna, u pripravi za svetkovinu Uskrsa, najvećeg kršćanskoga blagdana.

U kazalištu su najavili da će na početku koncerta izvesti završni dio slavnog oratorija Franza Josepha Haydna "Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu", i to sedmi stavak "Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!", te orkestralni "Potres" kojim djelo i završava. Ova Haydnova partitura svakako spada u najznačajnija vokalno-instrumentalna sakralna djela, a u Splitu je zadnji put u cijelosti izvedena 2001. godine.

"Slijedi pjesma 'Ave Maria' Franza Schuberta, vjerojatno najpoznatija njegova skladba, koju izvodi Terezija Kusanović, a ozračje meditativnosti nastavlja i 'Molitva', treći stavak kontemplativne suite 'Mozartiana' Petra Iljiča Čajkovskog. Suitu je Čajkovski napisao 1887. na 100. godišnjicu Mozartove opere 'Don Giovanni', u počast velikom skladatelju", najavljuju iz kazališta.

Preludij operi "Parsifal" Richarda Wagnera "nudi svojevrsnu duhovnu zapitanost kojom odiše čitava opera koja, temeljena na kristološkom misticizmu, stoji na koncu Wagnerova velebnog opusa".

Slijedi Verdijeva "Ave Maria" iz opere "Otello", u izvedbi sopranistice Antonije Teskere, a "koncert zaključuje 'Čar Velikog petka' iz 'Parsifala' Richarda Wagnera koji, uz Preludij, zasigurno spada među najljepše Wagnerove orkestralne skladbe. Djelo je to koje otajstvo muke Isukrstove pred samu smrt donosi uvjerljivošću kojoj je teško naći ravnu u cjelokupnoj glazbenoj literaturi", navode u splitskom HNK.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of