RIJEKA

Koncert Riječkog simfonijskog orkestra sa solisticom Janinom Fialkowskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Riječki simfonijski orkestar u srijedu je održao koncert, na programu su bila djela L. van Beethovena, J. S. Bacha i J. Brahmsa, a gošća je bila ugledna pijanistica Janina Fialkowska iz Kanade.

Na koncertu, održanom u HNK Ivana pl. Zajca, Fialkowska je nastupila kao solistica u Četvrtom koncertu za klavir i orkestar u G-duru Ludwiga van Beethovena pod ravnanjem šefa dirigenta Valentina Egela. 

U prvom dijelu koncerta je izvedena fuga Ricercar jednog od najvećih skladatelja kasnobarokne glazbe Johanna Sebastiana Bacha u orkestraciji Antona Weberna. Koncertna večer završila je posljednjom simfonijom Johannesa Brahmsa, Četvrtom simfonijom u e-molu 

Šef dirigent Valentin Egel je u najavi koncerta istaknuo da je izvanredno imati pijanisticu Janinu Fialkowsku na Beethovenovom Četvrtom koncertu za klavir. "Fialkowska je bila posljednja učenica velikog Arhura Rubinsteina koji je bio izrazito ponosan na nju. Između ostalog, baš je to Beethovenovo djelo jedno od najprodavanijih ploča i CD-a", naveo je Egel.

Janina Fialkowska poznata je kanadska pijanistica poljskog podrijetla. Karijeru započinje nakon bogatog školovanja 1974. kada je Arthur Rubinstein postao njezin mentor. Od tada je nastupala na turnejama s vodećim svjetskim orkestrima pod ravnanjem najvažnijih dirigenata svijeta, dobitnica je niza posebnih priznanja, kao i onih za velika postignuća u klasičnoj glazbi. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater