ZAGREB

Književna nagrada Višnja Machiedo uručena Marku Grčiću

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Književna nagrada za esejistiku Višnja Machiedo, koju dodjeljuje Hrvatski P.E.N. centar, uručena je u utorak u Hrvatskom društvu pisaca (HDP) književniku Marku Grčiću za zbirku esejističko-memoarskih zapisa "Otpalo lišće". 

Književnica Sibila Petlevski iz prosudbenoga povjerenstva istaknula je kako knjiga "Otpalo lišće" predstavlja numerirane fragmente, nekad kratke poput sentenci, nekad razrađene u mini ogled, gdjekad prizvane stihu, gdjekad njime poentirane.

Ti su fragmenti, ocijenila je, ponekad mopasanovski fikcionalizirani, kulturološki kontekstualizirani i biografski personalizirani. Naglasila je kako u njima autor nudi i pučku generičku oznaku poput sna.

Tematski raspon Grčićeve knjige kreće se od povijesti preko religije, likovne umjetnosti, politike do osobnih reminiscencija na ljude i događaje. 

Knjiga je koncipirana kao svojevrstan mozaik koji, okvirno, na okupu drži autorovo nastojanje da svaku temu, osobito onu koja se čini sama od sebe razumljivom, analizira sa svih strana i pritom se služi slikom javne skulpture i promatra: da bi je sagledao sa svih strana.

Pjesnik, esejist, prevoditelj i publicist Marko Grčić rođen je 1938. u Sinju. Nakon gimnazije u rodnome gradu studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1959. bio je zaposlen u novinskoj kući Vjesnik kao lektor, redaktor i novinar. Objavljuje članke, reportaže, intervjue, eseje i kolumne u novinama i književnim časopisima. 

Nagrada Višnja Machiedo sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kn i plakete. 

Godišnja nagrada dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Hrvatskoj i objavljeno u razdoblju od 15. prosinca 2020. do 15. prosinca 2021. godine.

Nagradu je ustanovio Hrvatski PEN centar 2013. godine.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum