ZAGREB

Kino Kinoteka s filmovima koji istražuju ulogu automobila u društvu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačko kino Kinoteka u svom ciklusu Autom kroz povijest filma  nastavlja temu "Kotači koji život znače" - u programu s pet žanrovski različitih filmova koji istražuju ulogu automobila u razvoju ekonomije, industrije te kvalitete života.  

Nakon Oscarom nagrađenih "Plodova" gnjeva te filmom "Roger i ja", dokumentarnim prvijencem proslavljenog Michaela Moorea, o zatvaranju tvornica tvrtke General Motors u njegovom rodnom gradu, program se nastavlja još jednim debijem – kultnom komedijom Roberta Zemeckisa "Polovna kola", o trgovačkom ratu trgovca rabljenim automobilima.

Tjedan završava "Cestovnim ratnikom", drugim filmom iz serijala "Pobješnjeli Max" Georgea Millera, smještenim u postapokaliptičnu budućnost nakon ekonomskog, društvenog i ekološkog sloma.

Program Kinoteke "Na drugi pogled", predstavlja "Plavi ovratnik", redateljski prvijenac i jedan od najboljih filmova u karijeri Paula Schradera, o radnicima u tvornici automobila koji odluče opljačkati vlastiti sindikat.

Taj je program posvećen filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka previđeni, zanemareni, loše ocijenjeni, pogrešno shvaćeni ili s vremenom zaboravljeni, a koji su sazreli da ih se ponovno pogleda svježim očima i otkrije.

"Iako hvaljen u vrijeme nastanka, film Plavi ovratnik je tijekom desetljeća zametnut u studijama posvećenima Schraderovu opusu i američkoj kinematografiji 1970-ih, no nakon nedavne restauracije, ponovno je postao temom razgovora, ponajprije zahvaljujući Schraderovoj odličnoj režiji i radu s glumcima, te razornom vizijom pojedinca u koruptivnom sustavu, koja je jednako aktualna danas, kao i prije četiri desetljeća", ističe se u najavi.

Kinoteka od subote počinje prikazivati film "Mare", romantičnu dramu redateljice Andreje Štaka, o ženi koja stavlja svoj brak na kocku nakon što upozna šarmantnog neznanca. Među ostalim novitetima su "Časnik i špijun" Romana Polanskog, povijesna drama inspiriran aferom Dreyfus koja je obilježila društveni i politički život Francuske krajem 19. stoljeća, te dramu "Corpus Christi" poljskog redatelja Jana Komase.

Subotnja matineja donosi slavnu priču o psu Lassieu, temeljenu na istoimenom romanu Erica Knighta. Nakon nekoliko filmskih ekranizacija., ta priča o prijateljstvu dječaka i njegova kućnog ljubimca dobila je novu inačicu pod redateljskom palicom njemačkog redatelja Hanna Olderdissena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum