ZAGREB

Kazalište Ulysses najavilo 22. sezonu na Brijunima: Donosi premijeru predstave "TRAMVAJ ZVAN ČEŽNJA"

Sezonu 2022. otvorit će koncert istarskih glazbenika „Koza još ni krepala“, slijede koncerti Damira Urbana, Rade Šerbedžije, Hladnog piva i Pipsa, Chispa & Videoclipsa“, a zatvorit će ju koncert Vlatka Stefanovskog

| Autor: Hina
Duško Ljuština, Lenka Udovički, Branka Katić i Rade Šerbedžija (Ranko Šuvar / CROPIX)

Duško Ljuština, Lenka Udovički, Branka Katić i Rade Šerbedžija (Ranko Šuvar / CROPIX)


Kazalište Ulysses najavilo je sezonu koja počinje 16. srpnja na Brijunima, tijekom koje će biti odigrano 13 kazališnih predstava, među kojima premijera ”Tramvaj zvan želja” i održano šest koncerata i dva kampa.

Najavljujući dvadeset i drugu sezonu konferenciji za mediju u ponedjeljak u Zagrebu, osnivač Kazališta Ulysses Rade Šerbedžija izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom i misijom toga teatra te kazao da je sretan zbog svega toga. 

Naša misija je rasla i sretan sam što možemo pomoći ljudima da lakše prežive u suvremenom svijetu, kazao je.

Premijerna predstava Tennessee Williamsa ”Tramvaj zvan želja” u režiji Lenke Udovički, urađena je u produkciji Ulysses s glumcima Beogradskog dramskom pozorišta: Brankom Katić, Vanjom Nenadić, Miloše Petrovićem Trojpecom, Nadom Sekulić i drugima.

Predstava je već odigrana u Beogradu i dobro je primljena, kazala je Lenka Udovički i dodala i da nije inervirala u tekst. Predstavu je stavila u razdoblje poslije Drugog svjetskog rata, kad su, kako je kazala, počele brojne bolesti koje su prisutne u današnjim društvima.

U glavnoj ulozi je senzualna žena koja je žrtva društva. Sve je aktualno i danas, kazala je i dodala da su ona i glavna glumica Branka Katić „žestoko radile i to se vidi u predstavi“.

Ulazile smo intenzivno, sloj po sloj u tekst i mislim da je ovo najzahtjevnija uloga koju sam igrala do sada, kazala je Branka Katić i dodala da se s tom predstavom nakon desetak godina vratila kazalištu.

Na programu su također predstave ranije igrane a Bijunima, poput ”Shakespeare ljetne noći – varijacije”, ”Tko se boji Virginije Woolf”, ”Nosorog”, te najdugovječnija predstava toga kazališta, ”Kralj Lear”.

Odgovarajući na pitanje kako je igrati dvadeset godina jednu ulogu, Šerbedžija je kazao da je u mladosti odbijao igrati Kralja Leara, unatoč inzistiranju Koste Spajića, ali da sada uživa u tome.

Šerbedžija je kazao da u hrvatskom teatru postoji tradicija dugih igranja jedne uloge, i naveo primjer Izeta a s predstavom „Skup“ koju je Hajdarhodžić sjajno razvijao 20 godina na Dubrovačkom ljetnim igrama.

Zijah Sokolović će odigrati predstave ”Lijevo desno glumac”, i ”Glumac je glumac”, posljednju 1650. put.

Bit će izveden i autorski projekti Tonke Mršić i Gale Nikolić ”Zemlja vukova”, kao i Edvina Liverića i Nike Ivančić ”Cabaret Valeska”.

U okviru regionalnog kazališnog festivala (RUTA) bit će odigrane predstave Gradskog pozorišta Podgorica „Konji ubijaju, zar ne?“,  Kamernog teatra iz Sarajeva „Sjećaš li se Dolly Bell“ i Mestnog gledališča ljubljanskeg „Junakinje“.

Sezonu 2022. otvorit će koncert istarskih glazbenika „Koza još ni krepala“, slijede koncerti Damira Urbana, Rade Šerbedžije, Hladnog piva i Pipsa, Chispa & Videoclipsa“, a zatvorit će ju koncert Vlatka Stefanovskog.

U okviru Ulysseove ljetne škole, koja kreće ove godine, bit će održana radionica „Improvizacijsko kazalište“ koju će voditi francuski mentori Pauline Calmé i Guillaume Boit zajedno s Damirom Urbanom u organizaciji Kolektiva Igralke.

Također, bit će održan kamp za ukrajinske umjetnike i djecu u suradnji s Art Dot organizacijom iz Harkiva za. Smisao kampa je kroz metodu glazben terapije pomogne u prevladavanju ratnih trauma ukrajinskim umjetnicima.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini