RIJEKA

Riječki HNK Ivana pl. Zajca najavio sljedeće tri sezone

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u petak je održana press-predstava "Nove sezone, nova vremena u Zajcu" na kojoj su najavljeni neki od ključnih naslova i projekata iduće tri kazališne sezone Hrvatske i Talijanske drame, Opere i Baleta.

Program su novinarima i najvjernijim gledateljima predstavili intendant Marin Blažević, ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, ravnateljica Baleta Maša Kolar i ravnatelj Opere Filip Fak, a u izvedbama su sudjelovali umjetnici svih kazališnih ansambala.

Hrvatska drama najavila je za sezonu 2021./2022. premijere "Fahrenheit 451" Raya Bradburya i Ivana Penovića, koji predstavu i režira te Shakespeareovu "Na Tri kralja ili kako hoćete" u režiji Franke Perković .

Predstava "Komšiluk naglavačke" Nine Mitrović, u režiji Jasmina Novljakovića, posvećena je preminulom redatelju Saši Anočiću, a "Ljubavna predstava" autorice i redateljice Ivane Sajko bit će prikazana u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

"Riječki triptih" obuhvatit će predstave Daše Drndić i Gorana Ferčeca "Leica format", koju režira Franka Perković, zatim Fabriovo "Vježbanje života – drugi put", koje režira Mladen Blažević te predstavu po djelima Bekima Sejranovića "Nigdje, niotkuda".

Za dvije sezone koje slijede, Hrvatska drama najavljuje tri predstave nastale po romanima - po romanu Mani Gotovac "Rastanci", po Marquezovih "Sto godina samoće" te po romanu Michaela Cunninghama "Sati", a u planu su i mjuzikl "Prljavi ples" Eleanor Bergstein te Shakespeareov "Macbeth".

Talijanska drama za sezonu 2021./2022. najavila je Porterov mjuzikl "Baciami Caterina/ Poljubi me Kato" u režiji Tihane Strmečki te "Trilogiju umjetnih inteligencija/Trilogia delle intelligenze artificiali" Giuseppea Nicodema, u koprodukciji s Teatro Miela iz Trsta.

Bit će prikazan i "Lockdown", inspiran tekstovima Angela Cecchelina u režiji i adaptaciji Davidea Calabresea, te Fellinijeva "La nave va" u režiji Igora Pisona.

U drugoj i trećoj najavljenoj sezoni Talijanska drama priredit će Pirandellovu predstavu "Enrico IV", autorski projekt "Commedia dell' arte", Ariostova "Orlanda furiosa", Marinkovićevu "Gloriju" te mjuzikl Bocka i Harnicka "Fiorello!"

Program Opere u sezoni 2021./2022. obuhvatit će nekoliko premijera i obnova. Tu su Puccinijeva "Madama Butterfly", pod ravnanjem Valentina Egela i u režiji Dražena Siriščevića, u suradnji s Operom HNK u Splitu te s Anamarijom Knego u glavnoj ulozi.

Izvedbom Puccinijeve "Tosce" dirigirat će Philipp von Steinaecker, redatelj je Marin Blažević, a u ulozi Tosce predstavit će se Maida Hundeling.

Prvi put će u produkciji riječke Opere biti izvedena Mozartova "Čarobna frula", kojom će dirigirati Valentin Egel, a režirati je Renata Carola Gatica. 

Opera najavljuje i izvedbe Mascagnijeve "Cavallerie Rusticane" te Gounodove "Romeo et Juliette".

Na programu će se naći i premijera opere "Gianni Schicchi/Arlecchino" (Puccini/Busoni), u kojoj će kao Gianni Schicchi nastupiti Giorgio Surian. Dirigent je Valentin Egel, a redatelji Fabrizio Melano i Marin Blažević.

U suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom Opera će pripremiti obnovu barokne i premijeru avangardne opere u jednoj večeri - predstavu "Didona i Eneja/ Erwartung" (Purcell/Schoenberg). Dirigirat će Valentin Egel, a redatelji su Mirva Koivukangas i Marin Blažević.

Iz programa simfonijskih koncerata u sezoni 2021. /2022. najavljeni su gala koncert Maide Hundeling, Verdijer Requiem, Čajkovski i njegova 4. simfonija, Mahlerova 2. simfonija, Lutoslawski i Koncert za orkestar te Bachova Muka po Mateju.

Nastupit će i solist Bruno Delepelaire (Berlinska filharmonija), a na programu su Elgarov Koncert za violončelo i Mahlerova 1. simfonija.

U sezonama koje slijedeOpera će prirediti Puccinijevu "Turandot", Verdijeva "Don Carla", zatim Bersin "Oganj", Donizettijevu "Anna Bolena". Najavljene su Janáčekova "Kata Kabanova", Straussove "Elektra" i "Salome" te Cherubinijeva "Medea" i Wagnerova "Die Walkure."

Baletni ansambl za sezonu 2021. /2022. najavljuje "Mediteransku trilogiju" u kojoj će biti "Pulcinella" (Stravinski/Pergolesi), "Poslijepodne jednog fauna" (Debussy) i "Španjolska rapsodija" (Ravel). Koreografi su Giovanni di Palma, Maša Kolar i Filipe Portugal.

Balet će prirediti "Romea i Juliju" S. Prokofjeva u koreografiji Jiríja Bubeničeka, a u drugoj i trećoj najavljenoj sezoni na programu će, uz ostalo, biti i "Alisa u zemlji čudesa", "Žizela F." te "Ivana Orleanska".

Osvrćući se na prethodne sezone, intendant Marin Blažević istaknuo je da su od 2017. do 2020. ostvarena 1392 programa, kojih bi, da nije bilo pandemije i otkazivanja, bilo 1465. Gledatelja je bilo 315.045, novih on-line programa 130 te 200 tisuća pregleda tijekom privih 52 dana lockdowna.

U četiri godine kazalište je imalo 665 vanjskih suradnika-umjetnika, a u kazalište je uložen 6,1 milijun kuna - u uređenje gledališta, rasvjetu, opremu, pozornicu, instrumente, dok je europskih 220 tisuća eura uloženo u međunarodne projekte kazališta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater