KANFANAR

Kanfanar: Najbolji kantaduri, svirci i plesarini pokazali bogatu istarsku baštinu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnja 56. Smotra narodne glazbe i plesa Istre održana je u Kanfanaru, a najbolji kantaduri, svirci i plesarini pokazali su dio bogate istarske baštine, priopćili su u nedjelju organizatori iz Saveza folklornih društava Istarske županije.

Suorganizatori folklorne smotre su KUD „Dvigrad“ iz Kanfanara, Odbor smotre narodne glazbe i plesa Istre, SAKUD Pula te kanfanarska Općina, a održana je u subotu u sportskoj dvorani Osnovne škole Petra Studenca, uz sudjelovanje oko 150 izvođača.

Programu je prethodio defile svih sudionika, uz zvuke velike i male roženice na kojima su Mantinjadu svirali Mihael Glavaš i Željko Glavaš iz KUD-a „Barban“.

Čuvari istarske baštine

Sudionike Smotre folklora u Kanfanaru izabrala je prosudbena komisija u sastavu Josip Knapić,Nevia Kožljan i dr. Ivona Orlić.

Pjevači i svirači iz cijele Istre, devet kulturno-umjetničkih društava -  KUD “Dvigrad” iz Kanfanara, KUD „Ulika“ iz Fažane, KUD „Uljanik“ iz Pule, KUD „Mate Balota“ iz Raklja, KUD „Barban“ iz Barbana, DKUS „Mendula“ iz Medulina, GD „Sokol“ iz Buzeta, FD „Pazin“ iz Pazina i RKUD „Rudar“ iz Raše, predstavljali su svoj kraj, pokazujući veliko folklorno blago Istre.

Izvedeni su kanat na tanko i debelo (dvoglasje tijesnih intervala), uvršten na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, kanat uz roženicu, kanta grupe pjevača, taranjka ili nabrujat uz mih odnosno meh.

Svirači su svirali na roženice, odnosno sopele, mih/meh, dvojnice, mešnice, vijulin, bajs, klarinet, triještinu, dok su plesači zaplesali inačice baluna, barbanski balon, šete paši, promena, labinski tanac i pritilicu.

Smotra je bila posvećena pokojnoj Amedei Marić, osnivačici i počasnoj članici KUD-a „Dvigrad“, a održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije-Regione Istriana, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost-Assessorato alla cultura e territorialità, Općine Kanfanar i TZ  Općine Kanfanar.

Iduće godine županijska smotra u Krasici

Nakon zatvaranja programa i spuštanja zastave uz Mantinjadu koju su zasvirali članovi KUD-a „Ulika“ iz Fažane Robert Krbavac i Marko Franković, načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman i predsjednik KUD-a „Dvigrad“ Evelino Marić predali su zastavu Smotre gradonačelniku Buja Fabriziju Vižintinu i predsjedniku Zajednice Talijana Krasica Mate Mekišu, domaćinima 57. Smotre narodne glazbe i plesa Istre.

Integralna snimka 56. Smotre narodne glazbe i plesa Istre može se pogledati u programu TV Nove u ponedjeljak, 5. rujna 2022. u 21 sat, najavio je predsjednik Saveza folklornih društava Istarske županije Josip Percan.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater