ZAGREB

Jubilarni "Naturfašnik" u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Jubilarni, deseti "Naturfašnik" u okviru kojega se djelatnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja maskiraju u likove iz životinjskog svijeta kako bi posjetiteljima dočarali svijet prirode, održat će se u tom gornjogradskom muzeju u subotu, 22. veljače.

Iz Muzeja najavljuju da je ulaz slobodan, a posjetitelje tradicionalno očekuju krafne, nastup klauna i bogat zabavni program u okviru kojega će se i izabrati najbolja maska posjetitelja.

Među ostalim, održat će se radionica "Mimikrija: Kako se maskiraju životinje", oslikavati lica te nastup klauna s izradom stiliziranih balona.

U skladu s muzejskim poslanjem izvest će se ekološka predstava, "Naš zeleni svijet", kazališta Smješko koja educira predškolsku djecu i djecu nižih razreda osnovne škole o temama održivog gospodarenja otpadom i ekologije.

Predstava, u režiji Jelena Hadži-Manev govori o reciklaži, kroz interaktivnu igru s djecom, uči djecu, prije svega o očuvanju prirode, što oni sami mogu učiniti kako bi bilo manje smeća, te kako reciklirati nepotrebne stvari.

U obližnjem Muzeju grada Zagreba "Žive slike"

Građani u subotu, ali i nedjelju mogu posjetiti i obližnji Muzej grada Zagreba  gdje se održavaju Žive slike, edukativni program u okviru kojega se djelatnici Muzeja, kolege i prijatelji kostimiraju u likove iz prošlosti i u prvom licu govore o sebi, o povijesti grada i vremenu u kojem su živjeli.

Ovogodišnja tema je obrazovanje, pa će se u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom i njegovim djelatnicama predstaviti hrvatsko školstvo i njegov razvoj kroz likove učiteljica i odgajateljica.

Zagrebačka opatica Judita Petronila Zrinska govorit će o školi za djevojčice koja je bila u sklopu samostana, Marija Jambrišak podučit će posjetitelje  školskoj disciplini, a Natalija Wickerhauser kako učiti strane jezike.

Ove godine posjetitelji mogu razgledati i izložbu Zagrebački solisti, a učiteljice glazbe iz Glazbenog učilišta Elly Bašić pokazat će kako zasvirati na gudačkim instrumentima u Glazbenoj učionici koja se nalazi u sklopu izložbe.

Svake godine Muzej uvede nove uloge, ovaj put neke od njih su Milka Pogačić, zagrebačka učiteljica i književnica koja je posvetila život pravima djece s rubnih dijelova grada, Karola Milobar, prva liječnica koja je 1906. otvorila svoju privatnu ordinaciju za probavne i ženske bolesti na Zrinjevcu, Vjekoslav Heinzel, zagrebački arhitekt i gradonačelnik te Stjepan Radić, hrvatski političar i publicist.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini