ZAGREB

Jednodnevna izložba u Modernoj galeriji posvećena Krleži i Vaništi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu 9. festivala Miroslav Krleža u Modernoj galeriji 6. srpnja održat će se jednodnevna izložba "Dijalozi -Josip Vaništa / Miroslav Krleža", u autorskoj koncepciji akademika Tonka Maroevića.

Izložba je priređena u skladu s konceptom festivala kojim se propituje odnos suvremenih likovnih umjetnika prema djelu Miroslava Krleže, koji je od svojih početaka imao živ odnos s likovnom scenom i bitno utjecao na modernu hrvatsku umjetnost.

Po riječima Tonka Maroevića, to se manifestiralo u nizu opusa – od Hegedušića i Augustinčića, preko Svečnjaka, Radauša, Vanište i Stančića, do Boureka i Marije Ujević-Galetović, Šercara i Kauzlarića. "Malo koji je značajni slikar i kipar ostao ravnodušan na Krležino djelo, bilo da ga je promatrao kao crnu mrlju ili crvenu krpu", ocijenio je.

Nakon dijaloga Krleža–Babić, Krleža–Bućan, Krleža–Vrkljan, festival ove godine priređuje izložbu na kojoj su postavljene Vaništine slike i crteži čime se uspostavlja novi dijalog s Krležom, u kojem veliki slikar fiksira živu sliku pisca.

Uz crteže iz grafičke mape Josipa Vanište u izdanju tiskare Kratis izložba donosi i prepoznatljivu Vaništinu "crtu", 'Bez naslova', (oko 1964.) iz zbirke Moderne galerije.

Događanje je ograničeno na 20 posjetitelja uz prethodnu najavu organizaciji Festivala Miroslav Krleža, a obvezno je i nošenje zaštitnih maski za vrijeme trajanja događanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini