ZAGREB

Izložbom kiparice Manuele Pauk projekt "Stari svijet" ulazi u drugo desetljeće

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Izložbom kiparice Manuele Pauk u Galeriji Nest bit će obilježen početak drugoga desetljeća projekta "Stari svijet" posvećenog uspomeni na slikaricu i grafičarku Izabelu Šimunović (1970.-2010.)

Kiparičina izložba bit će otvorena 18. rujna u Galeriji Nest u zagrebačkoj Visokoj ulici, a njezinim održavanjem projekt "Stari svijet" ulazi u drugo desetljeće postojanja.

Riječ je o jedinstvenom ciklusu izložaba i zajedničkom projektu Scene AMADEO i Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja (HPM) posvećenom uspomeni na slikaricu i grafičarku Izabelu Šimunović (1970.-2010.), priopćila je u utorak Scena AMADEO.

Podsjeća se da je slikarica Izabela Šimunović bila članica Programskog odbora Scene AMADEO te prva umjetnica koja je u dugoj povijesti HPM-a u njegovim izložbenim prostorima 2006. održala svoju prvu samostalnu izložbu "OTISCI/IMPRESSIONS". 

Kako je navedeno, spomenuta slikaričina izložba izazvala je veliku pozornost domaćih i inozemnih paleontologa i antropologa, likovne kritike i široke javnosti. Naime, uz grafičke listove otisnute originalnim znakovnim jezikom i piktogramima na tragu paleolitskoga, spiljskoga slikarstva na ručno rađenom rižinom papiru, postav izložbe činili su i originalni muzejski artefakti.

Izložbe likovnih umjetnika kojima je inspiracija prirodoslovlje

U sjećanje na Izabelu Šimunović 2010. Programski odbor scene AMADEO - slikar Vatroslav Kuliš, ravnateljica HPM-a dr. sc. Tatjana Vlahović i Laura Topolovšek, odlučio je pokrenuti ciklus izložaba.

Tada je odlučeno da će u izložbenim prostorima HPM-a za trajanja programa Scene AMADEO, izlagali hrvatski likovni umjetnici koji svoju inspiraciju traže u prirodoslovlju. Jedini uvjet za umjetnike bio je da jedan od svojih radova s izložbe daruju Muzeju u trajno vlasništvo.

Istaknuto je kako je time ostvarena pretpostavka za osnivanje muzejske umjetničke zbirke radova recentnih hrvatskih likovnih umjetnika na temu prirodoslovlja.

Ciklus je počeo s izložbom Izabele Šimunović - svojevrsnom retrospektivom njezina ciklusa grafika rađenih na rižinom papiru. Slijedile su izložbe doajena hrvatske animalistike Vladimira Filakovca, kipara Petra Dolića, Denisa Kraškovića i Marije Ujević, slikara Vatroslava Kuliša, Bane Milenkovića i Dore Kovačević te vitrajistice Dominique Jurić. Desetogodišnjica ciklusa obilježena je 2019. zajedničkom izložbom svih umjetnika koji su izlagali.

11. izložba u vrijeme "novoga normalnog" izvan domicilnoga prostora

Budući da je domicilni izložbeni prostor stradao u potresu u ožujku, a zahvaljujući pomoći vlasnice Galerije NEST Maje Kolar, 11. izložba bit će održana u toj galeriji. 

Organizatora pak veseli činjenica da početkom iduće godine počinje obnova i izgradnja novoga HPM-a u sklopu kojega je predviđeno uređenje suvremenog multimedijalnoga scenskog prostora. Zato, Scena AMADEO vjeruje da će se tamo nastaviti održavati izložbe iz projekta "Stari svijet".i

Manuela Pauk rođena je 1994. u Zagrebu, a odrasla je u Šibeniku. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2018.  Redoviti je član umjetničkih udruga HDLU i HULU. Do sada je održala četiri samostalne izložbe u Zagrebu i Šibeniku, te Izlagala na desetak skupnih izložaba uključujući i ovogodišnju "60 days lockdown" u Luxelakes galeriji u kineskom Chengdu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater