SPLIT

Izložbe u povodu 25. obljetnice Umjetničke akademije Split

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Umjetnička akademija u Splitu (UMAS) ove godine navršava 25 godina od osnutka, a obilježavanje obljetnice koje je počelo prošle godine, nastavlja se u siječnju nizom izložbi i drugih kulturnih događanja.

Obilježavanje 25. obljetnice nastavit će se kroz cijelu 2022. godinu izložbama, koncertima i predstavama, kaže tajnica UMAS-a Gorana Sivić Rušinović. 

Siječanjski program počinje u četvrtak otvorenjem dviju izložbi, jedne u Splitu i druge u Zagrebu. Izložba "Nasilje je nasilje je nasilje…" otvara se u Umjetničkoj akademiji u Splitu, a izložba "Rad, tekst, kontekst (jer greška je dio svijesti)" u Galeriji SC i Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu.

?Izložba "?Nasilje je nasilje je nasilje..." u Umjetničkoj akademiji, trajat će do 27. siječnja? na Odsjek?u? za dizajn vizualnih komunikacija i u Galeriji Ctrl+Z ?u Zagrebačkoj ulici, a riječ je o izložbi plakata učenika 3. i 4. razreda grafičkog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, nastalih pod mentorstvom prof. Andija Pekice.

U subotu, 15. siječnja održat će se predstava "Šumas", ispitna produkcija? scenskog pokreta studenata 1. godine glume uz gostovanje kolega s Odsjeka za puhačke instrumente (saksofon i flauta). ?

Noć Umjetničke akademije u Splitu održat će se 28. siječnja na tvrđavi Gripe u sklopu Noći muzeja?. Program uključuje prodajnu izložba studentskih radova, radionice, koncerte, filmske projekcije, glumačke predstave, prezentacije studijskih programa i ?ostalo?.

?Istu večer, 28. siječnja u Arheološkom muzeju u Splitu otvara se izložba "Vis á Vis Artemide 25/100/200". Izložba se organizira u suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu i gradom Visom u povodu obilježavanja 200. godišnjice Arheološkog muzeja u Splitu, 100 godina prvog stalnog postava Arheološkog muzeja te proslave 25 godina djelovanja Umjetničke akademije u Splitu. 

?"?Izložba se naslanja na temu ovogodišnje Noći muzeja Muzeji između stvarnog i digitalnog / Muzeji u uvjetima globalne krize.  Kao svojevrsna intervencija na izložbu 'Vis á Vis 200: Arheološka baština otoka Visa', ova izložba uključuje predstavljanje digitalnog prikaza pretpostavljenog izvornog izgleda brončanog portreta grčke božice Artemide?", kaže? Sivić Rušinović.

Izložba ostaje otvorena do 28. listopada.

?Posljednja u nizu je izložba "Kud' plovi ovaj brod??" u? Sveučilišn?oj galerij?i? Vasko Lipovac?, koju UMAS priređuje u suradnji s  tom galerijom i Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru?. Na izložbi će biti prikazani arheološki predmeti pronađeni 2015. godine na podmorskom arheološkom lokalitetu Žirje, gdje je otkrivena olupina trgovačkog broda koji se može datirati u 4. stoljeće prije Krista. 

?Riječ je o helenističkom keramičkom kuhinjskom posuđu i amforama korintskog B tipa. Restaurirana keramika predstavit će se zajedno s video i foto-dokumentacijom podvodnih istraživanja lokaliteta Žirje.

Podvodna arheološka istraživanja vodio je Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, dok su konzervatorsko-restauratorski zahvati na arheološkom materijalu provedeni na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini