ZAGREB

Izložba Valerie Wolf Gang o odnosu čovjeka i tehnologije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačka Galerija SC otvara u petak izložbu "Čin nestajanja: Prostor, tijelo, identitet" Valerie Wolf Gang, multimedijalne umjetnice, redateljice i snimateljice koja u svom radu istražuje odnos između čovjeka i tehnologije.

Umjetnica se na ovoj izložbi bavi istraživanjem kompleksnog odnosa između čovječanstva i tehnologije, suživota s novim tehnologijama i njihovim utjecajem na ljudsku percepciju.

Kako se napominje u najavi, svoje zanimanje za te teme probudila je tijekom projekta FLUID 2018. kada istražuje mogućnosti umjetne inteligencije za kreativnim izražavanjem kroz pisanje poezije, a tijekom tog procesa nesvjesno je reprogramirala sebe primjenom specifičnih tehnika u svakodnevnom životu zbog čega je izgubila 60 kila, polovicu svoje tjelesne težine.

Po riječima autorice predgovora Sare Mikelić, to transformativno iskustvo uzrokovalo je značajne promjene na njenoj koži koje Valerie bilježi posebnom tehnikom skeniranja nakon koje kolažira rezultate stvarajući presliku vlastitog tijela na reprodukciji prirodne veličine.

Nedugo potom podvrgnula se drastičnoj estetskoj operaciji, a cjelokupnom izmjenom fizičkog tijela promijenile su se njene navike, način korištenja prostora, ali i percepcija sebe što je posljedično nazvala "činom nestajanja“, referencirajući se pritom posebice na pitanje izmijenjenog identiteta. 

Kroz prilagodbu na novo tijelo Wolf Gang je nastavila podučavanje robota, sada u komunikaciji s ljudima, dijeli s njim svoj životni prostor te dozvoljava umjetnoj inteligenciji da iskoristi njen odraz u generiranju lica imaginarnog ljudskog bića. 

"Iako mnogi suvremeni teoretičari poput Jarona Laniera upozoravaju na manipulaciju, kontrolu i eksploataciju kroz digitalne medije te vjeruju da postoji opozicija između tehnologije i čovječanstva, Valerie Wolf Gang kroz ovaj rad iznosi suprotnu tezu o mogućnosti skladnog i stabilnog odnosa, koji bi rezultirao brisanjem imaginarnih zidova stereotipa, kulturnih nepravda i višestruke ograničavajuće društvene klase", ocijenila je Mikelić.

Valerie Wolf Gang (Ljubljana, 1990.)  dobitnica je brojnih prestižnih stipendija i nagrada, osnivačica je UV Arthouse-a, koji stvara eksperimentalne filmove, video instalacije te ispituje domete tehnologije u nastajanju. Doktorandica je na Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti, stručni suradnik na Institutu za likovnu umjetnost u Beču te gostujući istraživač na Njemačkom istraživačkom centru za umjetnu inteligenciju.

 Mentorica je u Centru za kreativnost Republike Slovenije; djeluje pod pokroviteljstvom Mreže centara za umjetnost i kulturno istraživanje (RUK) te je aktivni član povjerenstva na međunarodnim filmskim festivalima i festivalima novih medija, na kojima je također čest gost na svjetskim konferencijama o digitalnim medijima na sjecištu znanosti i umjetnosti.

Njezina zagrebačka izložba bit će otvorena do 21. prosinca.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum