ZAGREB

Izložba "Umjetnost je sumnja" u Lexart skladištu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Treći i posljednji postav izložbe "Umjetnost je sumnja" skupine umjetnika koje je oko zajedničke teme okupila Snježana Ban, otvorena je od utorka za posjetitelje u Lexart skladištu, no zbog loših epidemioloških prilika neće imati službeno otvorenje.  

Za razliku od uobičajenog jednokratnog izlaganja, tema se predstavlja kroz tri uzastopna različita ali jednako važna i jednako vrijedna postava, u kojima će se izmjenjivati radovi odabranih autora. Nakon prvog dijela otvorenog 30. lipnja,  11. rujna bio je postavljen i drugi segment izložbe, a projekt sada završava.

Odabrana tema intrigantna je i idealna u aktualnom trenutku, kada se sve dovodi u sumnju, a epidemija koronavirusa suspendirala je svakodnevni život, ističe se u najavi izložbe koja fenomen sumnje promatra kao kreativan potencijal u suvremenom slikarstvu i umjetnosti.

"Nije li ovo trenutak koji nas gotovo obvezuje da neminovno, poput stroga sudca, preispitujemo i sebe same, i život i stvaralački poticaj i njegov opći smisao?", pita se autorica.

Posebno se skreće pozornost na ona umjetnička djela u kojima je sumnja znatno utjecala na mentalne i kreativne, umjetničke procese i u kojima su vidljivi poetički učinci sumnje i sumnjanja.

Opsežna publikacija uz izložbu objedinjuje sve radove kroz sva tri postava i tekstove autorice Snježane Ban te predgovore Antuna Vujića, Deana Jokanovića Toumina, Damira Sokića i Blaženke Perice.

Izložba se može razgledati do 24. studenog.

Novi izložbeni prostor, otvoren u lipnju ove godine,  zapravo je nekadašnje skladište knjiga Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Frankopanskoj, u kojemu su knjige postale arhitekura i sastavni dio prostorne koncepcije i umjetničkog događaja.

"Ovom izložbom postaje jasno je da Lexart skladište postaje poligon novih ideja i umjetničkih koncepcija koje će obilježiti hrvatsku kulturnu scenu i ostaviti trajan pečat", napominje se.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini