NAJNOVIJEBUJE

Izložba u povodu desetogodišnjice beatifikacije FRANCESCA BONIFACIJA 

Izložba o Francescu Bonifaciju u župnoj crkvi sv. Servula  (L. JELAVIĆ)

Izložbu raznih dokumenata koja je postavljena u bujskoj župnoj crkvi inicirao je član Katoličke akcije iz Trsta Mario Ravalico, koji je proučavao život i djelovanje Francesca Bonifacija i o tome izdao dvije knjige * Na mjestu gdje se pretpostavlja da je ubijen, prije dvije godine postavljen je i blagoslovljen spomenik, u blizini naselja Danieliši

U župnoj crkvi sv. Servula u Bujama do kraja ovog tjedan otvorena je izložba dokumenata, fotografija, pisama, osobnih predmeta i drugih svjedoka vremena u kojemu je živio mladi svećenik Francesco Bonifacio, koji je bio kapelan u Krasici i nestao 11. rujna 1946. godine.

Podsjetimo da je Francesco Bonifacio (rođen u Piranu 1912.) pastoralno djelovao u župama Novigrad i Krasica, te bio istaknuti član Katoličke akcije u radu s mladima. Nakon kapitulacije Italije nije napustio Istru već je ostao uz svoj narod. Nakon dvije godine provedenih kao kapelan u Novigradu, 1939. godine premješten je u Krasicu gdje je živio s majkom, sestrama i braćom. Stradao je u noći 11. rujna 1946. godine kada su ga sačekali "narodni stražari" na putu iz Grožnjana u Krasicu i od tada mu se gubi svaki trag.

O nestanku se nije smjelo javno govoriti

Postoji puno verzija o načinu i mjestu njegove smrti, ali njegovo tijelo nikada nije pronađeno. Tršćanska prefektura izdala je 1954. godine dokument o nestanku umjesto smrtnog lista, a o njegovom se nestanku nikada javno nije javno smjelo govoriti. Tek 1996. godine tadašnji grožnjanski župnik Irenko Gallo inicirao je i organizirao misno slavlje u Krasici čime je obilježeno 50 godina od njegovog nestanka, što je bilo prvo javno spominjanje don Francesca i njegove sudbine.

Nakon dugog procesa papa Benedikt XVI. izdao je 3. srpnja 2008. godine dekret kojim je Bonifacio proglašen blaženim in odium fidei, kao mučenik "iz mržnje na vjeru". Svečana proslava tim povodom bila je u Trstu 4. listopada 2008., a poslije i u Krasici kod Buja. Danas se među prioritetima Državne komisije za istraživanje stratišta nalazi i eventualno mjesto stradanja blaženog Francesca. Na mjestu gdje se pretpostavlja da je ubijen, prije dvije godine postavljen je i blagoslovljen spomenik, u blizini naselja Danieliši. Postavljanje spomen obilježja inicirali su i izradu organizirali članovi Katoličke akcije Tršćanske nadbiskupije, a idejni je začetnik arhitekt Marco Aliotta.

Izložbu raznih dokumenata koja je postavljena u bujskoj župnoj crkvi inicirao je član Katoličke akcije iz Trsta Mario Ravalico, koji je proučavao život i djelovanje Francesca Bonifacija i o tome izdao dvije knjige. Otvaranju izložbe fotografija i raznih dokumenata prisustvovalo je i nekoliko potomaka obitelji i rodbine mladog svećenika, predstavnici Grada Buje i drugi gosti. Izložbu je prigodno otvorio i blagoslovio bujski župnik Vladimir Brizić.

Autor izložbe Mario Ravalico

- Mi smo rado prihvatili inicijativu gospodina Ravalica koji je velik dio svog vremena posvetio proučavanju života Francesca Bonifacija, prikupio je velik broj predmeta, poput brevijara, njegovih spisa i drugih dokumenata iz kojih je razvidna njegova ljubav prema Kristu i narodu. Ova je izložba organizirana u sklopu desete obljetnice beatifikacije blaženog Francesca, a u želji da se ljudima približi život tog mladog svećenika, našeg blaženika, da u nama pobudi želju za svetošću, za dobrim djelima, prenio je prisutnima župnik Brizić.

O izložbi i brojnim dokumentima koji govore o Francescovom životu, njegovoj obitelji, okolnostima u kojima je živio i djelovao u Novigradu i Krasici, procesu beatifikacije i drugim važnim događanjima, govorio je autor izložbe Mario Ravalico zahvaljujući bujskom župniku i Gradu Buje na postavljanju izložbe. Svi zainteresirani ovu vrijednu i bogato opremljenu izložbu mogu pogledati svakim radnim danom od 16 do 19 sati, a u nedjelju od 10 do 12 sati. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike