VANJA CUCULIĆ U Galeriji HUIU

Izložba plakata za predstave kazališta Gavella od 2005. do 2019. U PULI IZLOŽEN I CENZURIRANI PLAKAT "FINIH MRTVIH DJEVOJAKA"

| Autor: Zoran ANGELESKI
(Z. ANGELESKI)

Plakat koji prikazuje dva zagrljena kipa Blažene Djevice Marije, podsjetimo, uprava Gavelle je nakon pritisaka pojedinih katoličkih udruga povukla iz upotrebe * Slike na Cuculićevim plakatima uvijek djeluju nadrealno; uvijek postoji barem neka natruha začudnosti i fantastike koja daje poseban ton i onim plakatima koji izravno dodiruju teme društvene i ekonomske stvarnosti, tvrdi kustos Golub

Izložba plakata koje je za predstave zagrebačkog Gradskog Dramskog kazališta Gavella od 2005. do 2019. godine u sitotisku kreirao dizajner Vanja Cuculić, otvorena je preksinoć u pulskoj Galeriji HUIU-a.

Autor zbog korone nije došao u Pulu, a u selekciji među 14 izloženih plakata nalazi se i cenzurirani plakat za predstavu iz 2013. godine "Fine mrtve djevojke", koji prikazuje dva zagrljena kipa Blažene Djevice Marije, i koji je tada uprava Gavelle, nakon pritisaka pojedinih katoličkih udruga, povukla iz upotrebe.

Nakon premijere u zagrebačkoj HDD galeriji i Orisu-kući arhitekture u veljači ove godine, ovo je izbor iz jednog od najuzbudljivijih plakatnih opusa u suvremenom hrvatskom grafičkom dizajnu. Autor je u 14 godina napravio plakate za više od 70 repertoarnih predstava Gavelle, kreirajući, kako piše autor koncepcije i kustos izložbe Marko Golub, snažne vizualne predodžbe o predstavama za koje su dizajnirani, ali i o samom kazalištu te kreativnom potencijalu medija plakata danas.

- Slike na Cuculićevim plakatima uvijek djeluju nadrealno; uvijek postoji barem neka natruha začudnosti i fantastike koja daje poseban ton i onim plakatima koji izravno dodiruju teme društvene i ekonomske stvarnosti, tvrdi kustos Golub, dodajući da uloga dizajnera nije da objasni predstavu, nego da nam da upečatljivu sliku koja će nas uvesti u nju.

Dizajner Vanja Cuculić (Rijeka, 1977.) nakon stečene diplome na Studiju dizajna u Zagrebu radi kao dizajner, a ubrzo i kao art direktor u marketinškoj agenciji BBDO Zagreb. Godine 2002. jedan je od osnivača dizajnerskog studija Clinica, a tri godine kasnije pokreće vlastiti Studio Cuculić. Dobitnik je osam nagrada Red Dot, kao i drugih međunarodnih i domaćih priznanja - Identity Best of the Best, Summit Creative Award, BIO, HOW, International Poster Biennale Teheran, International Theatre Poster Biennale Rzeszow, European Design Award, Magdalena, Zgraf, Biennale kazališnog plakata u Varaždinu...). Njegovi radovi publicirani su u većini renomiranih časopisa za grafički dizajn (Print, Graphis, Novum, Kak...), a uz navedeno, Vanja Cuculić je autor nagrađivanih projekata iz područja dizajna ambalaže, posebice vinskih etiketa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater