SPLIT

Izložba "One nisu stale" u Fotoklubu Split

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba splitske fotografkinje Maje Prgomet "One nisu stale" otvara se u petak u Galeriji Fotokluba Split u okviru kampanje udruge Caspera pokrenute radi podizanja svijesti o važnosti prevencije i brige za zdravlje, a posebno s ciljem osvještavanja društva o životu žene s karcinomom.

?"?Život naime, nakon dijagnoze, unatoč učestalom mišljenju, ne staje. Istina jest da poprima drugačiji oblik, no nikako se ne zaustavlja. Žena ne prestaje biti ženom i ne gubi svoju bit dijagnozom, bolest ne preuzima cijeli njezin život, nego postaje njegov sastavni dio?", poručuju iz Caspere, udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma.

?U galeriji će biti izloženo 17 fotografija žena liječenih od karcinoma koje su?, kako kažu organizatori,? hrabro stale ispred objektiva? ?fotografkinje Maje Prgomet i odlučile svojim tijelima ispričati vlastitu priču o borbi za život. ??

Fotografirajući ženska tijela bez lica, ?navode organizatori, ?autorica ciljano naglasak stavlja na izloženo, ranjeno i ranjivo žensko tijelo, koje istovremeno svjedoči krhkosti života, ali i hrabrosti i snazi odupiranja dijagnozi ili dijagnozama. 

"?Usprkos brojnim nastojanjima, medijskim kampanjama i javnom dijalogu o uzrocima, rizicima i posljedicama karcinoma, žene su, kao i u brojnim drugim iznimno važnim pitanjima, u Hrvatskoj najčešće prepuštane same sebi i podršci uskog kruga ljudi. Žensko je zdravlje, pogotovo reproduktivno zdravlje, tabu tema za koju se društvo osjeća najsigurnije prešutjeti. Žensko tijelo ispunjeno ožiljcima postaje stigma, nešto što bismo radije previdjeli, s čime se ne bismo htjeli suočiti?", dodaju članovi Caspere.

Kustosica izložbe Ana Žanko kaže da izložba "One nisu stale?"? nije ciklus o bolesti, o dijagnozi, o strahu, više od toga to je fotografska priča koja svjedoči o hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstvu žena koje ne pristaju biti svedene na dijagnozu, na broj i rubriku u statističkom izvještaju i koje odbijaju biti nevidljive, negdje na marginama društvo, samo zato jer njihova tijela možda ne udovoljavaju nečijem kriteriju ljepote.

Izložba ostaje otvorena do 23. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter