ZAGREB

Izložba "Nepoznati Oskar Herman" u Galeriji Klovićevi dvori

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Galerija Klovićevi dvori otvara u četvrtak,14. listopada izložbu "Nepoznati Oskar Herman", na kojoj će se predstaviti i nova otkrića iz svoje opsežne, najveće zbirke djela tog istaknutog slikara.

Izložba je rezultat višegodišnjega temeljitog bavljenja Zbirkom i kontekstom njezina nastanka kustosice Jasmine Bavoljak, muzejske savjetnice Galerije Klovićevi dvori, u suradnji sa Zdenkom Rusom koji je autor uvodnog eseja. 

Opus Oskara Hermana (1886. – 1974.) u početku je bio definiran "Minhenskim krugom“, u kojem su bili još i Miroslav Kraljević, Josip Račić te Vladimir Becić, no Herman, "usamljenik polaganoga hoda“, kako ga je nazvao jedan münchenski kritičar, nakon te epizode nastavlja biti protagonistom hrvatskog likovnog moderniteta tijekom gotovo cijelog 20 stoljeća, podsjeća se u najavi.

Kako se ističe, Herman će ostati ključnom odrednicom stilskog kontinuiteta u mnoštvu 'izama' što smjenjuju se u umjetnosti 20. stoljeća, njegova je umjetnička osobnost samozatajna, a poetika teško dosegljiva. 

"Biografija je bremenita s popudbinom slikara uglednog građanskog porijekla, potomka građanske elite s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a zatim progonjenog nositelja žute zvijezde, dvije godine zatočenog u fašističkom logoru, odbjeglog u partizane pa dugogodišnjeg predanog kustosa Moderne galerije u Zagrebu i slikara sugrađanina s atelijerom u Martićevoj ulici", dodaje se.

Iz Klovićevih dvora kažu kako je ova izložba dobra prilika susreta s opusom tog klasika, koji je unatoč dinamici stilskih mijena ostao uvijek na svome uhodanom putu zatravljujući gledatelje sublimiranom magičnošću kolorita, poetikom slikarske poruke posredovane kroz redukciju svega ilustrativnog, i onog što ne pripada slici kao mediju. 

"Hermanova je umjetnost jedinstvena, gotovo neprohodna i baš zato potiče na kontinuirane pokušaje novih tumačenja nudeći iznova uvijek svježe i zanimljive interpretativne mogućnosti a gledatelju nove poglede i istinsko uživanje u vrhunskim dosezima hrvatskog slikarstva 20. stoljeća", ističu.

Izložba će se postaviti u prizemlju Klovićevih dvora, a bit će otvorena do 12. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini