SPLIT/ZAGREB

Izložba Marije Ančić "Sama sa sobom" u splitskoj Galeriji umjetnina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Samostalnom izložbom "Sama sa sobom" u sklopu ciklusa izložbi mladih autora predstavlja se u četvrtak, 4. lipnja Marija Ančić u Galeriji umjetnina u Splitu, priopćila je splitska Galerija umjetnina.

 Izložbom "Sama sa sobom" umjetnica donosi izbor radova nastalih u posljednje dvije godine. Riječ je o specifičnim animacijama u gif formatu koje umjetnica redovito objavljuje na svom blogu, a koje ovom prilikom premijerno u galerijskom kontekstu dobivaju prostornu dimenziju.  Zahvaljujući izvanrednom globalnom stanju te problemima proizašlima iz samoizolacije, stanja i emocije poput straha, tjeskobe i nesigurnosti animacije su postale veliki dio javnog diskursa, napominje Galerija.
 Ove se stigmatizirane teme prepoznaju i prihvaćaju prvi put kao sastavni dio svakodnevnog života, ističe Galerija i dodaje kako radovi Marije Ančić dobivaju apsolutnu referentnost.
 Naglašava kako Ančić već godinama iz vrlo osobnog rakursa progovara o negativnim emocijama, zahtjevnim stanjima, problemima samopercepcije te pitanjima identiteta.  Ocjenjuje kako umjetnica, iako je riječ o izuzetno ozbiljnoj i potencijalno bolnoj tematici, vrlo britkim humorom uspješno izbjegava pretjeranu težinu i ikakve natruhe patetike. 
 Smatra kako je to donekle rezultat i neobične forme koju koristi – animacije u gif formatu. Beskonačno ponavljanje prikazane radnje, karakteristično za gif, dovodi do apsurda prikazanog, pa u takvoj konstelaciji ruka koja uporno zatvara poklopac mrtvačkog kovčega ili naslonjač koji neuspješno "proždire" protagonisticu akcentiraju upravo humor kao odgovor na apsurd, napominje i dodaje kako u maniri Groundhog Day -a i najteže situacije postaju relativne.
 Kustosica izložbe je Jasminka Babić. Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i Grada Splita, a ostaje otvorena do 28. lipnja.
 Marija Ančić rođena je 1982. u Sarajevu. Diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu konzervaciju - restauraciju 2005. godine i kiparstvo 2010. Sudjelovala je na više skupnih izložbi među kojima su 54. i 51. Zagrebački salon, 34. Salon mladih, XIII Trijenale kiparstva, Upute za gledanje – što bi tijelo htjelo?, Osebno/Personal, te je imala samostalne izložbe u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, galeriji Vladimir Nazor i Galeriji Karas u Zagrebu. Finalistica je nagrada Radoslav Putar za 2016. i White Aphroid Award 2018. godine. Živi u Zagrebu.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater