NAJNOVIJEUVOD U UMJETNOST

Izložba Leonarda Budimlića Majnarića: ŠARENI FIGURATIVNI SVIJET

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Akademski slikar iz Zagreba, Zavičajnome muzeju u Buzetu posljednjih nekoliko godina donirao je više od 200 radova, većinom crteža i akvarela na papiru, ulja na platnu i nekoliko manjih plastika u glinamolu

U više je navrata posljednjih nekoliko godina Leonardo Budimlić Majnarić, akademski slikar iz Zagreba, Zavičajnome muzeju u Buzetu donirao svoje radove. Radi se o opsežnoj donaciji od više od 200 radova, većinom crteža i akvarela na papiru, ulja na platnu i nekoliko manjih plastika u glinamolu, a dio tih radova može se pogledati na izložbi koja je pod nazivom "Uvod u umjetnost" tijekom ožujka postavljena u drevnoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda".

- Umjetnost bez mašte i osjećaja Leonardu Budimliću Majnariću nije dovoljna. Važno je, sam to naglašava, imati i preciznu ruku i potez olovkom, kistom, ili tubom uljene boje, ali i preciznost u mislima i mašti i tako stvarati osebujan i ponekad šaren figurativan svijet nastao iz interakcije s okolinom, ističe voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić, ujedno autor predgovora kataloga izložbe.

Leonardo Budimlić Majnarić rođen je u Zagrebu, gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, slikarski odjel u klasi profesora Josipa Vasilija Jordana. Član je HDLU-a i Likum-a. Radio je kao nastavnik likovne kulture u OŠ Voltino i u školi Zavoda za preodgoj maloljetnika Glina - Turopolje. Za svoj je rad 1990. godine dobio pohvalu znanstveno-nastavnog vijeća Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Prema vlastitim riječima umjetnikom se počeo osjećati još u vrtiću i cijeli njegov život krenuo je u tom smjeru - k umjetnosti. Knjige koje je čitao, aktivnosti kojima se bavio i umjetničko obrazovanje koje je stekao, uz psihomotoričke datosti i talent, definirali su ga kao osobu (i umjetnika, naravno) koji prije svega osjeća umjetnost i svakoga dana živi i promišlja umjetnost.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam