ZAGREB

Izložba i događanja ususret nastupu Nicka Cavea u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložbom "Cave's Cave", koja se otvara u srijedu u Galeriji AMZ ususret skorašnjem nastupu Nicka Cavea u Zagrebu, proslavit će se 40. godina djelovanja glazbenika koji je mijenjao  suvremenu alternativnu, ali i mainstream kulturu. 

Kustosi Sanjin Mihelić ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu i Leila Topić iz zagrebačkog  Muzeja suvremene umjetnosti transformirali su Galeriju AMZ u prostor dijeljenog iskustva intrigantnog Caveovog opusa.

Kako je najavljeno, cilj izložbe i popratnog programa Cave's Cave je, uz Zakladu SOLIDARNA prikupiti novac za Fond „Solidarno s Ukrajinom“, za pomoć ukrajinskim izbjeglicama i ruskim disidentima koji su sigurnost pronašli u Zagrebu. 

"Usto, otvaramo prostore dijaloga za ljubitelje Caveovog stvaralaštva, naglašavajući ideju da su upravo muzeji mjesta stvaranja novih kolektiva i zajednica vođenih zajedničkim umjetničkim interesima", ističe se.

Izlažu Ambra Garlaschelli, Marko Meštrović, Nikola Pjevačević, Danijel Žeželj, privatna video arhiva Caveovih nastupa Stražarnog lopova.

Opusa legendarnog glazbenika,  od benda The Boys Next Door, kultnih The Birthday Party preko spoken-word zapisa "The Secret Life of the Love Song", hvaljenog scenarija za film "The Proposition", projekta "Grinderman" do najnovijeg filma "This Much I Know to be True", posjetitelji će se moći prisjetiti i kroz popratni program.

U srijedu će se najaviti i prijevod knjige "The Sick Bag Song" u izdanju Frakture, koju uređuje Monika Herceg, a Caveovu poeziju čitaju ljubitelji Caveovog stvaralaštva iz javnog života.

Potom nastupaju Andreja, Rundek & Ekipa "Ftičeki" s glazbom koja slavi srodnosti između Caveovih melankoličnih balada i "međimurskog bluesa" pjevačice, trubačice i performerice Andreje Kurelec Košavić, uz pratnju Darka Rundeka.

Za ponedjeljak, 20. lipnja, najavljen je razgovo o Caveu, u kojemu će sudjelovati Tomislav Brlek s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, autor knjige "Poetika Nicka Cavea i biblijski motivi" Davor Kristić i književnik Miljenko Jergović.

Istu večer održat će se koncert Kaj ve, koji predstavlja kajkavski Cave projekt prijevoda pjesama Nicka Cavea kojeg potpisuje Tomislav Pletenac, kulturni antropolog sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

U petak, 24. lipnja nastupit će  improvizatorski muzički kolektiv Živa voda s obradama Caveovih pjesama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater