ZAGREB

Izložba Hrvatskog dizajnerskog društva gostuju u Splitu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Domu mladih u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu u srijedu se otvaraju tri izložbe iz produkcije Hrvatskog dizajnerskog društva - plakata Vanje Cuculića za kazalište Gavella, predstavljanje intermedijalnog projekta i kolektiva NEP/Nova Evropa te izložba posvećena Matku Meštroviću.

Kako je najavljeno, izložba Vanja Cuculić: Drama! Plakati za GDK Gavella 2005. – 2019., prikazuje izbor iz jednog od najuzbudljivijih i najneobičnijih plakatnih opusa u suvremenom hrvatskom grafičkom dizajnu, onaj Vanje Cuculića za Gradsko dramsko kazalište Gavella.

"Od 2005. do 2019. godine ti su plakati oblikovali lice jednog javnog teatra, stimulirali pažnju i imaginaciju promatrača, kreirali snažne vizualne predodžbe o predstavama za koje su dizajnirani, ali i o samom kazalištu te kreativnom potencijalu medija plakata danas", ističe se.

Osim plakata, na izložbi se prikazuje i kratki dokumentarni film kustosa Marka Goluba te Ore Mušćet, u kojem Vanja Cuculić govori o svom kreativnom procesu i specifičnim promišljanjima medija plakata, uz osvrtanje na pojedine primjere.

Izložba artefakata, dokumenata, preslika dokumenata, fotografija i rekontekstualiziranih fotografija i vizualnih materijala, citata i tumačenja, "Praksa teorije: Matko Meštrović & dizajn" posvećena je njegovom teoretičarskom, kritičarskom i zagovaračkom djelovanju u kontekstu dizajna u razdoblju od ranih 1960-ih do današnjih dana.

Riječ je o svojevrsnom portretu "čovjeka koji je svojim radom snažno utjecao na naše današnje poimanje dizajna i njegove uloge, kao i razumijevanje njegove, ali i naše, relacije s tehnološkim, medijskim, kulturnim, društvenim i ekonomskim okruženjem u kojem živimo."

Prikazani su Meštrovićevi likovnokritičarski počeci, uloga u pokretanju i kreiranju teorijskog diskursa Novih tendencija, svjetonazorsko okruženje Gorgone, aktivnosti Centra za industrijsko oblikovanje, evolucija njegovog teorijskog pisanja o dizajnu i okolini, dinamična mreža međunarodnih veza i kontakata, rad na Radioteleviziji Zagreb, sudjelovanje u radu brojnih strukovnih žirija, različitih inicijativa za osnivanje visokoškolskog obrazovanja dizajnera koje 1989. kulminiraju pokretanjem Studija dizajna u Zagrebu, do vođenja Zavoda za kulturu Hrvatske, predavanja teorije na Studiju dizajna u Zagrebu i rada Ekonomskom institutu u Zagrebu.

Izložba "NEP / NOVA EVROPA: Kunst ist Zeitlos • Europa endlos", posvećena je intermedijskom projektu Nova Evropa i istoimenom kolektivu (Dejan Kršić, Jane Štravs, Gordana Brzović) koji je od ranih 1980-ih do početka 1990-ih djelovao na razmeđu grafičkog dizajna, medijske umjetnosti, teorije, nezavisnog izdavaštva, eksperimentalne glazbe i videa.

Daje presjek NEP-ovih aktivnosti i artefakata – fanzina, xerox grafika, kolaža, plakata, fotografija, dizajna publikacija i glazbenih albuma, u rasponu od autorskih radova NEP-a do dizajna za klijente (omotnice ploča Let 3, Rijeka-Paris-Texas, časopis Quorum). Dio izložbe predstavlja i nove grafičke radove.

Splitsko gostovanje održava se u suorganizaciji Platforme 9,81, MKC i HDD-a, u partnerstvu s DVK UMAS, a izložbe su otvorene do 23. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater