NAJNOVIJEU ROVINJSKOJ BATANI Otvorena Deveta smotra rovinjske fotografije

Izabrane 54 fotografije na temu "Kontrasti"

| Autor: Aleta BRATTONI
Sudionici ovogodišnje izložbe

Selektorica i kustosica izložbe Lavoslava Benčić izabrala je 54 fotografije 27 autora. Na natječaju, a time i izložbi, sudjelovali su članovi CVU Batana, kao i građani Rovinja, Žminja, Kanfanara i Bala, a na samom su otvorenju izložbe podijeljene nagrade i pohvale autorima najboljih fotografija

U rovinjskom Centru vizualnih umjetnosti Batana otvorena je Deveta smotra rovinjske fotografije, tradicionalna kolektivna izložba fotografija koju je ove godine obilježila tema "Kontrasti". Na natječaj za sudjelovanje na izložbi prijavilo se 27 autora s ukupno 100 fotografija, od kojih osam kolekcija. Selektorica i kustosica izložbe Lavoslava Benčić izabrala je 54 fotografije 27 autora. Na natječaju, a time i izložbi, sudjelovali su članovi CVU Batana, kao i građani Rovinja, Žminja, Kanfanara i Bala, a na samom su otvorenju izložbe podijeljene nagrade i pohvale autorima najboljih fotografija.

Sjenovito-sunčano

Prvu je nagradu tako odnio talijanski autor Ettore Perazzetta za svoju kolekciju fotografija na kojoj je moguće uočiti veći broj kontrasta, primjerice industrijsko-prirodno, sjenovito-sunčano, dopušteno-nedopušteno i vani-unutra. Inače, Perazzetta je član CVU-a Batana u kojem djeluje šest godina, dok u Rovinju ljetuje već dugi niz godina. Napomenimo i kako je ovom talentiranom fotografu ovo već druga pobjeda na rovinjskoj Smotri, a zanimljivo je i da fotografira isključivo analogno.

Druga je nagrada otišla u ruke Krune Sudeca, također za kolekciju, dok je trećenagrađeni Doriano Orbanić za diptih.

Fotografi rovinjskog područja su se na temu kontrasta prijavili s vrlo nesvakidašnjim i kreativnim radovima.

- Zanimljivo je primijetiti da su autori uglavnom interpretirali temu u kontekstu vizualnog kontrasta, iako to u natječaju nije bilo naglašeno i nužno. Dio autora je kao rezultat koncentriranja pažnje na čistu vizualnu snagu slika odgovorilo dominacijom tradicionalne crno-bijele fotografije, dok su drugi temeljili na osjetljivim interpretacijama neograničenih kontrastnih nijansi spektra, objasnila je Lavoslava Benčić.

Tema je ove godine bila široka, podložna različitoj interpretaciji, a sve s ciljem prijavljivanja što većeg broja fotografa.

- Stvaranje kontrastnih odnosa bilo je i uporno ostalo jedno od osnovnih izražajnih načela i pristupa fotografiji kroz cijelu njenu povijest. Kontrast je moćno vizualno sredstvo komunikacije kako crno-bijele, tako i fotografije u boji. Nije začudno da ga mnogi fotografi koriste na najkreativnije načine. Kontrast može predstavljati ključnu kompozicijsku značajku slike na formalnoj vizualnoj razini, ali može naglasiti i neke važne aspekte sadržaja i poruke fotografije, o temi govori selektorica.

Kvalitetni radovi

Ona naglašava kako su svi radovi bili izuzetno kvalitetni, pa je tako svoj izbor temeljila na cjelokupnom dojmu same izložbe, odnosno kako će je promatrač doživjeti i pobrinula se da "prijelaz" od jedne fotografije na drugu bude prirodan. Osim toga, navodi kako je odmah prepoznala pobjedničke fotografije, dok su joj najveću dilemu predstavile pohvale, kojih je ovom prilikom podijeljeno šest, ali ih je htjela podijeliti još mnogo više.

- Trebamo poticati ljude da se bave fotografijom. Ove se godine prijavilo 27 autora, a nadamo se da će sljedeće godine na jubilarnoj Smotri biti još više njih, o samoj je Smotri naveo tajnik CVU-a Batane Ermano Bančić.

Realizacija ove izložbe omogućena je sredstvima Grada Rovinja i Turističke zajednice Rovinja, a svi je zainteresirani mogu pogledati sve do 7. travnja u radno vrijeme galerije.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam