RIJEKA

"Iskre u vremenu" dobitnik Grand Prixa 6. History Film Festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dobitnik Grand Prixa 6. History Film Festivala u Rijeci je dokumentarni film "Iskre u vremenu" Jurija Grudena, objavljeno je na završetku ovogodišnjeg festivala u subotu.

 Riječ je o nastanku, rastu i propadanju slovenske tvrtke "Iskra Delta". Kako stoji u obrazloženju stručnog žirija, to je nepoznata i važna priča o sanjarima koji su usred ničega izgradili jednu od najtraženijih tvrtki u svijetu. Priča je ispričana s izvrsnim humorom, snažnim pristupom protagonistima i izvrsnom grafičkom animacijom, navedeno je.

 Najboljim televizijskim dokumentarcem proglašen je film "Bezimena žena: priča o Jeanne i Baudelaireu’’ redateljice Régine Abadia.

"Filmska ekipa otkrila je ženu koja je inspirirala neke od najljepših pjesama na francuskom jeziku. Žena koja je sa svojim ljubavnikom Baudelaireom odlučila živjeti život pun uzimanja. Jeanne Duval doslovno je izbrisana – sa slike, iz povijesti. Autorica ponovno vraća u život ovu ženu na sofisticiran i poetičan način", stoji u obrazloženju nagrade.

 Najbolji nezavisni dokumentarac je "Bosanski Brodvej" redateljice Jasmine Beširević.

"Vješto vođena priča, čije aktere će publika na bilo kojim koordinatama od samog  početka savršeno razumjeti, a u regionalnim okvirima, prepoznavanje i poistovećivanje s protagonistima je izvjesno", obrazložio je žiri. "Film obiluje zanimljivim kadrovima, montaža je brza, precizna, a protagonisti autoironični, svojom duhovitošću i šarmom neosjetno provociraju na promišljanje o suštinski bitnim pitanjima iznova" navedeno je.

 Nagradu za najboljeg redatelja dobio je Jurij Gruden, a najbolje scenaristice su Mirta Puhlovski i Vedrana Pribačić ("Veće od traume"). Hardi Qadir i Haider Omar su dobitnici nagrade za najbolju kameru, za rad na filmu "Spavati u ruševinama". Najbolji motažer je Tomasz Wolski ("1970").

 Stručni žiri je odlučio da se nagrada za najbolju glazbu dodijeli Salli Luhtali za film "Odmetnuti reporteri". Najbolja producentica je Sophie Faudel ("Ljeto s Picassom i Man Rayem") a posebna priznanja dobili su filmovi "Cirijakova zakletva" Oliviera Bourgeoisa i "10 dana u svibnju" HyosungSuk Kima. 

 Ovogodišnji stručni međunarodni žiri činili su hrvatski filmski redatelj Branko Schmidt, austrijska redateljica i televizijska urednica Beate Thalberg te Sandra Rančić, umjetnička direktorica Dok’n’ritam festivala iz Beograda. 

 Na festivalu su od 13. do 17. rujna prikazana 22 dokumentarna povijesna filma. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini