ZAGREB

Instalacija Lekić-Fridrih protiv bećarca: ‘’Nema žene bolje od krmače’’

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Multimedijalna umjetnica Arijana Lekić-Fridrih u petak je u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici postavila instalaciju ‘’Nema žene bolje od krmače’’ kojom želi ukazati na problematičan upis bećarca na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a.

U studenom 2011. UNESCO je upisao bećarac u svoj popis nematerijalne kulturne baštine, a kako Lekić Fridrih ističe, njezina audiovizualna instalacija u prostoru ističe vulgarnost bećarca, ali i njegovo pozivanje na mizoginiju i nasilje.

‘’Nema žene bolje od krmače, moš je klati, moš je i j...ti’’, sadržaj je ‘’naslovnog’’ bećarca u videoporuci postavljene instalacije, a navode se i ostali među kojima i ''U curice šaren pi..ć mali, a u babe ko opanak stari. ‘’Curica je sjedila na pragu pa joj p..a uvatila vlagu’’.

''Činjenica da je UNESCO zaštitio bećarac kao naslijeđe čovječanstva. Po meni, ovakve tradicije treba propitivati. Tradicionalno, žene nisu imale ni pravo glasa. Ovo je konkretan poziv na nasilje, na mizoginiju i vrlo jasno postavlja ulogu žene u društvu'', kazala je autorica.

Instalacija Arijana Lekić- Fridrih postavljena je u sklopu Festivala izvedbenih umjetnosti ''Perforacije'', a nakon postavljanja njezine instalacije ispred HDLU-a  ‘’Znaš što ti se može dogoditi’’ kojom se naglašava porast femicida u Hrvatskoj.

Arijana Lekić-Fridrih rođena je u Zagrebu gdje živi i radi. Završila je studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu te studij Filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2002. do 2009. radila je kao scenaristica dokumentarnog serijala “Direkt” u produkciji Fade In-a i HRT-a. Režirala je dva kratka dokumentarna filma, “Online” i “Parada” te jedan srednjemetražni film “Ispočetka”.  Posljednjih šest godina radi na multimedijalnom web projektu “Od5Do95” kojim želi pokazati kako žive žene u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater