EUGEN VARZIĆ PREDSTAVIO SE IZLOŽBOM "LUDUS"

Impresivne slike u kultnoj motovunskoj galeriji

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
(M. RIMANIĆ)

Eugen Varzić je slikar koji svoje radove stvara klasičnom slikarskom metodom ulja na platnu i zato je ugodno, bez obzira na šokantne motive, gledati njegove slike, predstavljene na doista pravoj likovnoj izložbi, koja bez eksperimenta, isključivo slikarskim načinom, komunicira s promatračem

U kultnoj motovunskoj galeriji Pet kula otvorena je izložba Eugena Varzića naslovljena "Ludus". Sam čin otvaranja pratio je doista veliki broj posjetitelja. Radi se o velikim formatima na kojima Varzić u maniri hiperrealizma koristi portrete kako bi kroz njih likovno prikazao i gledatelju priopćio vlastite emocije. Eugen Varzić je slikar koji svoje slike stvara klasičnom slikarskom metodom ulja na platnu i zato je ugodno, bez obzira na šokantne motive, gledati njegove slike, predstavljene na doista pravoj likovnoj izložbi, koja bez eksperimenta, isključivo slikarskim načinom, komunicira s promatračem.

Putujuća izložba

Radi se o putujućoj izložbi recentnih Varzićevih radova, rekla je na otvaranju izložbe kustosica Sonja Švec Španjol. Izložba je krenula u Đakovu, Varzićevom rodnom gradu u povodu Noći muzeja. Zatim je krenula put Zagreba, Šibenika i Slavonskog Broda. Godinu završava u Pakracu, a iduće godine nastavlja se u dugim hrvatskom gradovima, rekla je Švec Španjol.

- Ovaj ciklus Varzićevih radova predstavlja figuraciju, portrete, autoportrete i takozvane prijelazne slike, a to su pejzaži i istarske urbane vedute, dodala je Švec Španjol. Kada radi potrete za modele, autor uzima članove obitelji, prijatelje ili posve nepoznate osobe koje su ga svojom fizionomijom privukle slikama s interneta. No, ta je fizionomija samo polazište, naglašava Švec Španjol, jer on u njih umeće emocije, frustracije i težnje. Unutar ovog ciklusa pojavljuje se jedan podciklus "Andragathia", gdje je Varzić uzeo vlastiti lik i napravio simboliku ljudske civilizacije, jer kolikogod napredujemo intelektualno i tehnološki, imamo nekakav poriv autodestrukcije prema prirodi i svijetu u kojem živimo", kazala je kustosica.

Ona je izdvojila autoportret "Asshole" kojim je autor iskazao sve frustracije umjetnikovog djelovanja u državi koju voli, ali u kojoj je teško biti slobodan i neovisan umjetnik. Za tu sliku snažne emocije kustosica je u katalogu zapisala: "Lice utjelovljuje psihološku evokaciju svih osjećaja i duševnih stanja jednog naroda. To su bol i razočaranje ljudi koji odlaze, ali i snažna kritika sustava, društva i politike koja polako, ali sigurno vodi do samouništenja vlastite države. Nije riječ o drami koja se raspršila na sve strane, već o ekspresiji koncentriranoj u duši pojedinca koji nosi breme cijelog naroda. Osjećaj svjesnosti situacije i nemogućnosti mijenjanja realnosti na bolje mučnija je od bilo kakvog fizičkog maltretiranja. Za vrijeme fizičkog nanošenja ozljeda pojedinac se može mentalno isključiti, ali kada stanje izjeda čovjeka iznutra, psihička bol veća je od bilo kakve fizičke boli. To stanje potvrđuje nevjerojatno snažan izraz lica zamaskiranog u hrvatski nacionalni simbol, kazala je.

Izložba u motovunskoj galeriji Pet kula najopsežnije i najkompletnije predstavljanje Varzićevog recentnog rada. Na njoj su premijerno predstavljena tri posve nova rada, a prvi put su izložene istarske urbane vedute. Slikarstvo Eugena Varzića obilježeno je kontinuiranim istraživanjem, eksperimentiranjem i razvojem. Nerv koji uvijek propituje, te tjera i gura umjetnika prema naprijed rezultirao je novim radovima objedinjenim pod nazivom "Ludus". Ime karakterizira osjećaj prisutan prilikom stvaranja –   trenutka unutar kojeg je slikarstvo Eugena Varzića doseglo stupanj kada slikanje postaje užitak, a igra proces u vremenu. Tematsko područje i dalje ostaje isto – svijet figuracije s motivima ljudskog lika u formi portreta ili autoportreta, no pristup u obradi motiva i sadržaja se značajno mijenja. Svaka slika postaje slika-koncept, te svojom snagom može stajati samostalno prostoru, neovisno od drugih djela nastalih u istom periodu. Svaka slika je istovremeno traganje, propitkivanje i zauzimanje stava, zapisala je Švec Španjol.

Slike "Hrvatska"

U Motovunu su prvi put izložene slike "Hrvatska", koja čini dio mini-ciklusa od ukupno tri rada: "Bosna", "Srbija" i "Hrvatska. Naime, radi se o tzv. prijelaznim slikama koje su poveznica ranijeg ciklusa i predstojećeg ciklusa i kao takve označavaju transformaciju i rađanje nečeg novog u umjetnikovom radu. Slike Eugena Varzića predstavljaju dijagnozu naše stvarnosti, a autor je postavlja pažljivim promatranjem, velikom prodornošću i bogatom imaginacijom kojima bilježi stanje čovjeka i vremena, zaključuje Švec Španjol.

Uzbuđen ovim događanjem, Varzić je toplo zahvalio svima koji ga podupiru u ovom projektu, a posebno Općini Motovun i Galeriji "Pet kula", Najavio je kako će idućeg ljeta gostovati u Dubrovniku.

U ovoj su prigodi, otvaranja jedne doista sjajne izložbe, autora i goste pozdravili motovunski načelnik Tomislav Pahović i predsjednik Udruge fotografa Fotovun David Matković, koji vodi Galeriju Pet kula. Izložba ostaje otvorena do 23. listopada, a druženje je nastavljeno uz glazbu DJ Marca Grabbera.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater