MOSTAR

Hrvatskom dokumentarcu 'Babajanja' nagrada publike na MFF-u u Širokom Brijegu 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dokumentarni film 'Babajanja' redatelja Ante Zlatka Stolice osvojio je nagradu publike na večeras završenom Mediteran film festivalu u Širokome Brijegu na kojemu je dokumentarac 'Kako spasiti mrtvog prijatelja' proglašen najboljim dugometražnim ostvarenjem, a 'Ne možeš me automatizirati' kratkometražnim.  

Žiri u sastavu Mateja Valentinčič, Yevhen Stepanenko i Dragan Nikolić su nakon projekcija za najbolji dugometražni dokumentarac proglasili djelo ruske redateljice Marusye Syroechkovskaye 'Kako spasiti mrtvog prijatelja' kojemu je pripala glavna nagrada Grand Prix – MFF.

Radi se 'intenzivnoj ljubavnoj priči, ali i priča o ovisnosti o heroinu, koja na suptilan način pokazuje ne samo psihološki već i društveni kontekst u kojom je nastajala'.  

„To je besprijekorno napravljen dokumentarac u kojem su redateljica i njezin tim vrlo precizno i učinkovito iskoristili sva raspoloživa sredstva filma i montaže kako bi ispričali vrlo osobnu i tragičnu priču, koja, unatoč onome što se događa u modernoj Rusiji, precizno dočarava globalnu refleksiju na želju da se živi u svojoj stvarnosti, čak i ako nas ta stvarnost vodi u smrt“, navodi se u objašnjenju.

Dvije posebne nagrade na MFF-u dobili su dugometražni dokumentarci 'Pomirenje' slovenske redateljice Marije Zidar, te 'Rovovi' francuskog redatelja Loup Bureau.

Najbolji kratkometražni dokumentarac 'Ne možeš me automatizirati' slovenske autorice Katarine Jazbec dobio je nagradu Best short – MFF jer je redateljica 'stvorila cijeli jedan svijet s posebnim ženskim pogledom na kompleksne i jedinstvene skupine muškaraca'.

Posebno priznanje za kratkometražni film 'Pjesme' otišlo je u ruke grčke redateljice Jenny Tsiropoulou.

Publika u Širokom Brijegu proglasila je najboljim dokumentarcem djelo splitskog redatelja Ante Zlatka Stolice koji je dobio i glavnu nagradu Međunarodnog festivala kreativnog dokumentarnog filma Makedox održanog ove godine u glavnom gradu Mekedonije.

Tijekom pet festivalskih dana prikazano je po deset dokumentarnih filmova u službenoj konkurenciji 23. izdanja Mediteran film festivala, te više dokumentaraca koji se nisu natjecali za nagrade. Predstavljena je i autobiografska knjiga glazbenika Željka Bebeka 'U inat svima', te premijerno prikazan film o glazbeniku Vladi Kreslinu 'Pjevaj mi pjesmu'. 


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater