SPLIT

Hrvatski pomorski muzej u Splitu dobio interaktivni kiosk

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvojezični interaktivni kiosk koji će posjetiteljima približiti tajne podvodne baštine postavljen je u petak u Hrvatskome pomorskom muzeju u Splitu.

Interaktivni kiosk je samostojeći ekran osjetljiv na dodir, a posjetiteljima muzeja pružat će pogled na podvodne lokalitete i razne artefakte pomorske baštine. Osim toga, moći će razgledati antičke olupine brodova i one iz ranoga novog vijeka, Viška bitku, ostatke antičke arhitekture te ostatke iz dvaju svjetskih ratova.

Ravnatelj Hrvatskoga pomorskog muzeja u Splitu Ljubomir Radić rekao je na predstavljanju da taj interaktivni kiosk sadržava podmorske lokalitete u Splitsko-dalmatinskoj županiji te da je projekt financirala županija.

Dodao je kako je to daljnji pomak prema novim tehnologijama kako bi sve generacije, pa i one najmlađe koje to vole otkrivati kroz suvremene tehnologije mogle pristupiti pod more i na dubine do 120 metara.

Tu su predstavljeni i brodovi potopljeni u viškom boju, koji su na tim dubinama, a ima i onih u plićinama.? 

"Uređaj ima igrice, odnosno memory i slagalice. Oni koji budu željeli mogu poslati razglednicu s tom slikom iz podmorja?, dok ostali mogu provjeriti svoje znanje jer su unutra kvizovi, a među njima jedan posebni koji ima geolokator pomoću kojega se može odrediti pojedina olupina, ali i zrakoplovi", istaknuo je Radić.

Zamjenik župana Stipe Čogelja rekao je da je Hrvatski pomorski muzej u Splitu turistički resurs koji postaje zanimljiv i u audiovizualnom smislu, a interaktivni kiosk muzeju daje dodatnu vrijednost i ponudu diže na višu razinu.

Projekt vezan za promociju ronjenja na lokalitetima Splitsko-dalmatinske županije nastavit će se i u 2023. godini, rekao je i ocijenio da je Hrvatski pomorski muzej u Splitu za to idealno mjesto.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini