ZAGREB

Hrvatski filmovi na festivalu u Litvi koji se zbog koronavirusa održava online

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U natjecateljske programe Međunarodnog filmskog festivala u Vilniusu Kino Pavasaris, koji će se zbog zaštite od koronavirusa od 19. ožujka do 2. travnja održati u cijelosti online, uvrštena su i tri hrvatska filma.

Film "Mater" redatelja Jure Pavlovića uvršten je u konkurenciju europskih debitantskih filmova, a u natjecateljski program kratkometražnih filmova animirani "Udahnut život" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te manjinska koprodukcija, igrani "Posljednja slika o ocu" redatelja Stefan Ðordevića.

Dugometražni film "Mater", Pavlovićev prvijenac, svoju je svjetsku premijeru imao na  'Black Nights' filmskom festival u Tallinnu, a nedavno je na beogradskom FEST-u osvojio nagrada kritičara 'Nebojša Đukelić' za najbolji film iz regije.

Animirani film "Udahnut život" je od svoje premijere na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu osvojio više od deset nagrada, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Igrani film "Posljednja slika o ocu", koprodukcija Srbije, Hrvatske, Slovenije i Grčke, čiji je hrvatski koproducent Danijel Pek iz Antitalenta, imao je svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Locarnu. Na prošlogodišnjem je Sarajevo Film Festivalu proglašen najboljim kratkometražnim naslovom.

Ovogodišnje, 25. izdanje festivala u Vilniusu otvara francuski film "Proxima" redateljice Alice Winocour s Evom Green u glavnoj ulozi, a zatvara ga novi film kanadskog redatelja Xaviera Dolana, "Matthias & Maxime".

Međunarodni filmski festival u Vilniusu Kino Pavasaris je u više od dva desetljeća postao najveći i najvažniji filmski događaj u Litvi - samo u prošloj godini ga je posjetilo 126 827 ljudi.

Program festivala tradicionalno je usredotočen na jake autorske vizije i događaje koji spajaju educiranje publike s filmskom industrijom te pružaju priliku za razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja.

S obzirom na situaciju ove godine svi festivalski filmovi bit će dostupni na streaming platformi.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum