ZAGREB

HRT-ovo “Doba uskoka” kreće u kino distribuciju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dokumentarno-igrani film “Doba uskoka”, scenarista i redatelja Božidara Domagoja Burića u produkciji HRT-a, u utorak je prikazan na novinarskoj projekciji u Zagrebu uoči najavljene kino-distribucije koja kreće 13. svibnja.

“Doba uskoka” je od početka planiran kao dvojni projekt - film predviđen isključivo za kina i serija s više dokumentarnih dijelova koja će naknadno, najvjerojatnije krajem godine, biti emitirana na HRT-u, kazao je Burić za HRT.

Kako ističu s HRT-a, film je svojevrsna hibridna forma umjetnosti i edukacije u kojoj su sudjelovali i eminentni povjesničari  s najprestižnijih svjetskih sveučilišta, a produkciju krasi vrhunska kostimografija, scenografija i računalni efekti. U produkciji tog projekta, koju je vodila Marija Kosor, izrađeno je više od 600 raskošnih kostima koji su, ističu s HRT-a, unikatan ručni rad, a bila je izrađena replika velike galije senjskih uskoka. Radnja “Doba uskoka” prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u određenim prizorima odnosi i na 14. i 15. stoljeće.

Serija i film snimali su se, među ostalim, u Stonu na Pelješcu gdje je u nekoliko dana bilo angažirano približno 280 statista uglavnom s dubrovačkoga područja. Na pelješkom setu je srednjovjekovna stonska tvrđava Veliki Kaštioza potrebe projekta, postala senjski trg iz sredine 15. stoljeća. Kadrovi “Doba uskoka” snimani su i u Senju, Grobniku, Ribniku i Trakošćanu, okolici Trilja i na Braču, a dio kadrova nastao je i u studiju HRT-a u Zagrebu.

“Doba uskoka" prikazuje najzanimljivije detalje iz tzv. Uskočkog perioda povijesti grada Senja - 16. i početak 17. stoljeća. Uskoci su, formalno govoreći, bili pogranična vojna postrojba u službi Habsburške Monarhije, zadužena za obranu granica Carstva, ali svojim su jedinstvenim mentalitetom - koji je bio zanimljiva i naizgled kontradiktorna kombinacija ratničkog duha, pljačkaških i otmičarskih poriva bili i jedinstvena  pojava u povijesti naših prostora.

“U ovom filmu se, koristeći svu dostupnu literaturu o ovoj temi, pokazuju do sad nepoznati, a zapravo iznimno zanimljivi, duhoviti i spektakularni događaji koji su uskoke učinili temom mnogih narodnih predaja i legendi. Film pokušava dati odgovor na ključno pitanje: kako su malobrojni Senjani uspjeli gotovo cijelo jedno stoljeće toliko uspješno prkositi svjetskim velesilama i živjeti pod svojim, a ne tuđim i nametnutim uvjetima”, zaključuje se u sinopsisu “Doba uskoka”.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater