ZAGREB

HAVC: Objavljeni rezultati poziva za manjinske koprodukcije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski audiovizualni centar objavio je, nakon online sjednice održane u petak, rezultate prvog roka Javnog poziva za manjinske koprodukcije u 2021.

Između tridesetak prijava pristiglih na natječaj za sufinanciranje ih je predloženo pet u ukupnom iznosu 2,1 milijuna kuna.

To su dugometražni srpski dokumentarni film "Taj zvuk u visini" (250.000 kuna), makedonski dugometražni igrani film "Kajmak" (650.000 kuna), srpski dugometražni igrani film "Pukotina u ledu" (650.000 kuna), crnogorski debitantski dugometražni igrani film "Sirin" (450.000 kuna) i slovenski animirani film u postprodukciji "Prava Pepeljuga" (100.000 kuna).

Po riječima umjetničke savjetnice za filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom Miljenke Čogelje, kriteriji za predlaganje projekata za sufinanciranje temelje se na cjelovitosti i dorađenosti projekata u kreativnom smislu i to na temelju ocjene scenarija i redateljske koncepcije.

Jednako važan aspekt su, među ostalim, ocjena financijske izvedivosti predstavljenog distribucijskog potencijala projekta te doprinos u broju hrvatskog dijela ekipe filma.

Dokumentarac "Taj zvuk u visini " Srđana Keče prati grupu znanstvenika sastavljenu od geologa, vulkanologa, botaničara/kompjuterskog znanstvenika i arheologa koji na planinskom lancu Tibesti, u jednom od najnepristupačnijih dijelova Sahare, traže odgovore na pitanja o klimatskoj povijesti tog područja i seobama ljudi. Hrvatski producent je Restart

Film "Kajmak" novi je projekt Milča Mančevskog, crnohumorna komedija koja kroz odnos dva para, na suprotnim polovima društvene ljestvice, propituje granice muško-ženskih odnosa. Hrvatski producent projekta je Jaako dobra produkcija.

"Pukotina u ledu" Maje Miloš opisuje se kao suvremena bajka, smještena u surovo i socijalno marginalizirano predgrađe Beograda, gdje se kroz narativni okvir Pepeljuge odvija priča o djevojci Mariji, sportašici koja prolazi kroz izazove odrastanja. Hrvatski producent je Propeler film.

Film "Sirin", prvijenac Senada Šahmanovića, bavi se temama identiteta, integracije, pripadanja zajednici, kroz priču žene koja je kroz dvadeset godina provedenih u inozemstvu marljivo radila na tome da izgradi novu sebe lišenu starog identiteta.

Glavna uloga u filmu dodijeljena je kosovarskoj glumici Arti Dobroshi, čiji su filmovi prikazivani u glavnim programima Cannesa, Berlina i Sundancea. Hrvatski producent je Sekvenca.

Animirani film "Prava Pepeljuga" prvi je u nizu njih šest transmedijskog projekta "Uvrnute priče" koji obrađuje najpoznatije svjetske bajke uvodeći u narativ elemente stigme i hendikepa. Redateljica Sara Božanić i scenaristica Jasmina Kallay, nagrađivane su stručnjakinje za transmedijske projekte. Hrvatski producent je Minya film i animacija.

Na sjednici je odobren i zahtjev za dodatne troškove snimanja kratkometražnog igranog filma "Dječak" Hrvoja Mabića (Studio dim), a zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of