KAMPANJA #OSTANIDOMA

HRVATSKI AUDIOVIZUALNI CENTAR: Do domaćih i stranih dokumentaraca i dugometražnih igranih hitova - besplatno

| Autor: Mladen RADIĆ
Medena zemlja

Medena zemlja


U trenutku pisanja ovog članka bilo je 13 stranica na popisu koji bi trebao redovno biti ažuriran, a prije no što se zalete filmofili i oni koji će u vremenu izolacije to tek postati, treba prvo pogledati traži li online projekcije neku šifru ili prethodnu prijavu, o čemu sve uredno piše na HAVC-ovom popisu

Hrvatski audiovizualni centar podržao je kampanju #ostanidoma, a s obzirom na tu izvanrednu situaciju, pojedine su platforme, produkcijske i distribucijske kuće odlučile javno podijeliti filmove svih rodova i vrsta, a sve, kako kažu, da bi ostanak u domovima prošao što lakše.

Na posebnoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra (https://www.havc.hr/ostanitedoma-uz-dobar-film) može se tako pronaći popis svih online mjesta koja nude, mahom besplatan, streaming filmova domaće i inozemne produkcije.

Lokalne snage

U trenutku pisanja ovog članka bilo je 13 stranica na popisu koji bi trebao redovno biti ažuriran, a prije no što se zalete filmofili i oni koji će u vremenu izolacije to tek postati, treba prvo pogledati traži li online projekcije neku šifru ili prethodnu prijavu, o čemu sve uredno piše na HAVC-ovom popisu.

Odmah istaknimo lokalne snage koje se bore protiv izolacijske pustoši pa je tako Pulska filmska tvornica odmah pokrenula Digitalnu filmsku karantenu kojom na Facebooku svakog četvrtka omogućuje projekcije, moderacije i rasprave oko filmova aktualnih tema putem interneta. Motovun Film Festival je postao partner novog online festivala naziva My Darling Quarantine, nastalog na inicijativu Enrica Vannuccija, selektora kratkometražnih filmova Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. MFF će tako svakog tjedna birati i besplatno objavljivati po sedam kratkometražnih distopijskih filmova, a gledatelji će moći glasati za najbolje naslove.

Ostatak stranica na HAVC-ovoj listi također nudi mnoštvo eksperimentalnih i dokumentarnih do igranih filmova te ima nekih poznatih naslova koje smo svojevremeno pogledali i pod nebom pulske Arene.

Istaknimo dva filma Nevija Marasovića. Jedan je pomalo proročanski "Show must go on" o natjecateljima u jednom reality showu koji ne znaju da se dogodila apokalipsa, a film prati pjesma "Dan" grupe Nola. Drugi je "Vis-a'-Vis", sa samo četiri glumaca, naizgled jednostavne priče o scenaristu koji pokušava dovršiti scenarij za novi film, no radi se, po našem skromnom mišljenju, o jednom od najboljih domaćih filmova zadnjih godina.

Dejan Aćimović ponudio je također dva svoja filma, jedan je film za djecu "Anka", a drugi je dokumentarac "Kralj". Hrvatski filmski savez za sada nudi 17 filmova među kojima je i "Pismo ćaći", koji je 2012. osvojio Zlatnu Arenu u Puli.

Već smo pisali o Restartu koji je otvorio online riznicu s 20 besplatnih dokumentaraca, dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu. Među njima je i dokumentarac "Zemlja meda" nominiran za dva Oscara. Za streaming uz naknadu bit će dostupni i odabrani naslov s repertoara Dokukina KIC.

Za one koji vole kraće filmske forme tu je croatian.film koji nudi izbor hrvatskih kratkometražnih filmova, a platforma je zamišljena kao svojevrsno proširenje programa Zagreb Film Festivala - Kockice. Platforma omogućuje svim gledateljima i gledateljicama uvid u domaću kratkometražnu produkciju, raznih rodova (igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni te hibridni) i žanrova, i to potpuno besplatno.

Godine hrđe

Pet svojih najgledanijih naslova ponudila je produkcijska kuća Factum i tu odmah ističemo sjajan dokumentarac "Godine hrđe" Puljanina Andreja Korovljeva koji se k tome bavi pulskim brodogradilištem, no tu su još i "Generacija '68" Nenada Puhovskog, "Djeca tranzicije" Matije Vukšića, "Goli" Tihe K. Gudac i "Dum Spiro Spero", prvi filmski uradak renomiranog pisca Pere Kvesića.

Fade In također dijeli dokumentarce na svojoj Facebook stranici gdje stavlja poveznice na Vimeo, a u subotu se u cijelosti mogao pogledati "Okus doma".

Ljubiteljima filma u ove teške dane izlaze ususret i mreža nezavisnih kina Kino.hr, odnosno tvrtka RADAR koji svaki tjedan nudi jedan novi besplatan naslov, a neke od svojih naslova na svom Vimeo kanalu besplatno nudi i Bonobostudio. Čak 22 filma prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split nudi projekt Kino Mediteran. Aktivni su i Riječani u udruzi Filmaktiv koja je pokrenula je CoronaCinema kanal na kojem su besplatno dostupni nagrađivani filmovi riječkih autora, a zanimljivo i pohvalno je što su neki od filmova prilagođeni i na hrvatski znakovni jezik.

Široke ruke je i HRTi videoteka koja na pregled nudi videoteku s gotovo pedeset hrvatskih dugometražnih igranih filmova među kojima su filmski hitovi kao što su "Zvizdan", "Broj 55", "Osmi povjerenik", "Tri muškarca Melite Žganjer" i drugi poznati domaći naslovi. Na stranicu se potrebno prijaviti e-mail adresom ili Facebook profilom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter